“Kallasvee on harrastusmängija, tööalaselt oli pikka aega Haapsalu uksetehase müügijuht, seejärel Haapsalu linnapea ja viimasel ajal Manutenti juhte Lätis,” tutvustas uut meest pumba juures tenniseliidu president Urmas Sõõrumaa.

Tänavu ametisse valitud Sõõrumaa on seega lõpule viinud oma meeskonna loomise. Paika on saanud juhatus, tegevkoosseis ja selle juht. “Kallasveel on juhtimiskogemust, energilisust ja tahet tennist arendada. Loodan, et ta veab — ütleme nii — viie järgmise aasta jooksul välja,” avaldas Sõõrumaa lootust.

Kallasvee peab oma peamisteks ülesanneteks ala kandepinna tõsist laienemist ja süsteemset tööd igas vanuses ja igal tasemel harrastajatega. Tennisebaaside olukorda peab uus tegevjuht lootustandvaks, tõstes esile mitut käsilolevat projekti.

“Kust leida need tennist armastavad inimesed, kes tahavad ja oskavad lastega tööd teha, ning kuidas me nende inimestega katame Eesti eri piirkonnad, et tenniseharrastus ei jääks liiga Tallinna-keskseks?” esitas Kallasvee retoorilise küsimuse. Ta annab endale aru, et esialgu puudub tennisel arengukava.

Huviline annab kodumaisele tennisele hinnangu paratamatult tippude tulemuste põhjal. Ka alaliidu eelarvest läheb põhiosa tipptennisele.

Kaia Kanepi ja Maret Ani asuvad maailma esisaja hulgas, kuid Föderatsiooni karikasarja arvestuses on naiskond kuuendas, Davise sarjas meeskond 11. kümnes, mis tundub nadi. Tennisesõpra ei lohuta, et jalgpallis asume maailmas veelgi tagapool.

“Mida laiem püramiidi alus, seda kindlam tipp,” tõdes ametisse astuv Kallasvee, tunnistades, et tipptennisega tegelev inimene on tal alaliidu suurenenud tegevkoosseisus veel puudu.

Viimased viis aastat peasekretäri ametis olnud Ilona Poljakova võiks sobida seda kohta täitma, kuid ei taha mingeid lubadusi jagada. “Kõigepealt puhkan paar kuud, siis vaatan. Olen ju veel noor!” ütles Poljakova, nentides, et tunneb end pisut puudutanuna. “Juhatus kuulutas välja konkursi minu ametikohale, kui mul oli veel kehtiv leping.”

Tenniseliidu uuel juhatusel ja tegevkoosseisul võib jätkuda küll tahet, kuid arvatavasti tuntakse puudust oskusteabest. Hea, et noormeeste tippude tagantlükkamisel otsiti abi Tšehhimaa treenereilt ja et Kanepi leidis uue impulsi Rootsist. Aga kindlasti tuleks ära kasutada ka kodumaine potentsiaal, näiteks maailma naiste tennist väga hästi tundev Kanepi endine treener Andrei Luzgin.

“Iga kogemus tuleb ära kasutada. Kõige rohkem tuleb esialgu õppida mul endal,” tunnistas Kallasvee, kelle noorpõlve meelisalad olid korvpall ja purjetamine. Tennise juurde sattus mees paarkümmend aastat tagasi iseõppijana.

Masters-turniiril mängus suur raha

•• Ülehomme algab Coral Clubi hallis Rocca al Mares Eesti Masters-turniir, kus auhinnafond on üle

300 000 krooni. Ärimeestest toetajate liikvele lükatud turniir sai avalöögi mullu, tuues kokku kogu Eesti meesmängijate tipud.

•• Tänavu jääb eemale üksnes USA-s harjutav Jaak Põldma. Kaasa teeb kõrgeima reitinguga Mait Künnap, Tšehhi tenniseakadeemias harjutav nelik Jürgen Zopp, Vladimir Ivanov, Sven Käsper ja Mikk Irdoja, samuti Oskar Saarne. Osavõtuõiguse sai noorte paremiku osavõtul peetud eelturniiri võitja Morten Ritslaid, kaheksas osaleja on üllatus, tema nimi võiks korraldajate sõnul olla näiteks Andrei Luzgin.