Avatseremoonia oli spordialale vääriliselt atraktiivne ja glamuurne, näiteks laulis värvikal avamispeol uisutades ka noor lauljatar Iiris Vesik oma euroloo "Ice-cold story".

Tallinna linnapea Edgar Savisaar märkis avakõnes, et need võistlused on suureks sammuks Tallinna linnale, aga mitte ainult Tallinna linnale. "Paljude jaoks on see eelmäng Vancouveri taliolümpiale. Aga see on eelmäng ka 2011. aasta Euroopa Kultuuripealinnale Tallinnas. Nii nagu 2011. aastal, nii ka täna koondub väga paljude inimeste tähelepanu siia - Saku Suurhalli. Tänan Rahvusvahelist Uisuliitu, et ta usaldas meile sellise võimaluse, ühtlasi tänan Eesti Uisuliitu, kelle kanda oli võistluste korraldamise põhiraskus," ütles Savisaar. "Soovin sportlastele, et nad annaksid eelseisvatel päevadel enesest parima ja tõuseksid oma unistuste pjedestaalile. Soovin kohtunikele teravat silma ja ranget objektiivsust. Soovin vaatajatele ilusat vaatemängu ja nauditavat kaasaelamist!"

 Saku Suurhalli jääl jagatakse viie päeva jooksul välja neli medalitekomplekti, selguvad paljude riikide olümpiakoondised ning näiteks mitu pääset üks või teine riik saab tuleva aasta EM-ile.

Iluuisutamise EMil Tallinnas osaleb 38 riiki ja 180 parimat Euroopa iluuisutajat. Võistlustel on 70 kohtunikku ning võistlust tuleb kajastama 400 ajakirjanikku. Teleülekannete vahendusel saab võistlusi jälgida kuni 300 miljonit televaatajat.