Eelmisel korral nad ei osalenud, äsja alanud hooajal on aga taas võitnud kõik: esmalt Valio karikavõistlused ja seejärel Lõuna-Eesti karikavõistlused.

Toomse on treener, Lahi töötab tehnoloogiavaldkonnas. Ühtlasi on mõlemal käimas ka õpingud: Lahi õpib TTÜ magistris, Toomse e-turundust. Võimalusel üritavad nad alati treeningud ühildada, kuid paratamatult tuleb ette ka päevi, kus peavad eraldi aegadel trenni tegema.

„Teineteise edusammude ja arengu märkamine on oluline ning üritame alati tunnustust jagada. Kuid tuleb ka tunnistada, et kiirel võistlusperioodil võib juhtuda, et tähelepanu partnerile võib teatud määral langeda. Tegemist on siiski individuaalspordiga ja päeva lõpuks tuleb konkurentide kõrval üksi seista,” räägivad noored.

Hetkel on käimas mõlema jaoks neljas võistlushooaeg, millest ainult ühe on nad eraldi võistelnud, 2017. aastal. Peale seda hooaega tõdeti, et koos valmistuda on märgatavalt lihtsam ja põnevam. Jagatud rõõm on kahekordne rõõm ja jagatud mure on pool muret. Seega on koos kogetud positiivsed emotsioonid kordades tugevamad ja tagasilöögid tunduvalt kergemad.

„Seitse aastat tagasi kohtudes olime veel noored ja küllaltki erinevad inimesed. Fitness kui elustiil on meid väga tugevalt kokku liitnud ning jagame nüüd ka väga paljudes muudes valdkondades samu vaateid. Tänu ühisele ellusuhtumisele oleme väga palju kokku kasvanud ja meil on alati millestki rääkida,” sõnavad Lahi ja Toomse.

Sporti on mõlemad juba varajasest saati teinud, aga fitnessi ja kulturismi kui spordiala avastasid koos. Nad ei teadnud sellest alguses eriti midagi. Lahi oli varasemalt küll jõusaaliga omajagu kokku puutunud, kuid seda pigem lihtsalt raskuste tõstmise ja teiste spordialade toetamise osas. Varasem süstemaatiline lihasarengule keskendatud treeningplaan puudus. Toomse oli pigem vastupidavussportlane ja käis pidevalt jooksmas ja rühmatreeningutes.

Idee võistlemisest sai alguse, kui Toomse luges ühte artiklit bikiinifitnessi kohta ja sealt tekkis temal huvi võistlemise vastu. Edasi räägiti juba tuttavatega, kes olid selle valdkonnaga lähemalt kokku puutunud. Lahi ja Toomse soovivad ära mainida Egert Oiovi ja Jaanika Aavamäe, kes saigi Toomse juhendajaks esimestel hooaegadel. Kuna Lahi oli jõusaaliga selleks ajaks juba sina peal, siis tundus võistlemine kuidagi loomulik väljund ja hea põhjus treeninguid paremini struktureerida. Nii nad koos 2016. aasta sügisel oma esimesed võistlused tegid, Toomse biikinfitnessi kategoorias ja Lahi kategoorias men’s physique, eestikeelse nimega rannafitness.

„Kulturism ja fitness kombineerivad endas nii vaimset kui ka füüsilist distsipliini. Esimene võistlushooaeg oli pigem avastamine, kuid järgmised hooajad olid juba suunatud “parema mina” saavutamisele. Lõpuks tekitab hasarti see, et ennast järjest rohkem ületada: teha veel parem vorm, parandada enda nõrkusi, tuua esile tugevusi ja nii edasi. Hetkel oleme valikuga väga rahul, sest selle spordiala väljund pole ainult sportlik saavutus, vaid ennekõike tervislik ja jätkusuutlik elustiil,” lausub paar.

See, kas võistlustel on ärevam ise osaleda või kaaslast toetada, sõltub täiesti võistlusest. Näiteks Lõuna-Eesti karikavõistlustel tundis Lahi rohkem ärevust Toomse võidu üle absoluutarvestuses. Samas maailmameistrivõistlustel osaledes on vast enda esitlus see kõige ärevam. Õnneks on üldiselt suurtel tiitlivõistlustel paari võistluskategooriad erinevatel päevadel, nii et saab tunda parajalt närvipinget mõlema eest. Novembri alguses loodetakse Hispaanias MM-il üles astuda nii edukalt kui võimalik. Pinge on peal, sest ei tahaks 2018. aastal saavutatud tulemustele alla jääda - Lahi oli maailma 5. koht ja Toomse 6.

Samas tunnistavad nad, et võistlemine on jäämäe tipp. „Ennekõike on see ikkagi elustiil, mille kõrgeim eesmärk elada võimalikult elujõulist ja kvaliteetset elu. Võistlemine on pigem üks väljund, et endale natuke rohkem pinget ja põnevust tekitada. Samas ei võta me võistlemist kergekäeliselt ja kui on võistlusteks valmistumine, siis oleme 100 protsenti eesmärgile fokusseeritud,” lubavad Lahi ja Toomse.

Võistlusteks valmistumise juures kõige väljakutsuvamaks peavad nad toitumist. „Kindlasti ei tähenda see seda, et muul ajal topiks suu igasugust jama täis,” selgitab Lahi. Kui aastaringselt jälgivad nad 80 protsenti ajast toitumist, siis võistlusteks valmistumisel on see 95 või rohkem. „15 protsenti ei tundu ehk suur vahe, kuid kaloridefitsiidis olles on iga suutäis kulda väärt, haha!” lisab ta, kuid rõhutab, et võistlusteks vormi tegemine ei tähenda nälgimist, vaid kontrollitud kaloridefitsiiti. Aastaringselt on neil enamjaolt alati lõunasöök karbiga kaasas. Mitte ainult sellepärast, et toitumist kontrolli all hoida, vaid ennekõike seepärast, et enda tehtud puhas toit tõesti maitseb hästi.
Esimese asjana peale võistlust on neil mitmeid traditsioone välja kujunenud, olenemata tulemusest. Kui võistlused toimuvad Tallinnas, lähevad Lahi ja Toomse alati peale võistlusi sööma Tallinnas Tartu maantee Mack Bar-B-Que restorani, kus tellitakse ribid, pitsa ja bataadi friikartulid.

„Välja võiks tuua ka traditsiooni, mida teeme absoluutselt enne igat võistlust eelneval õhtul. Küpsetame endale suured kausid popkorni, nii palju kui süüa jaksame, ja joome kõrvale punast veini. Miks? Sest traditsioonid on täitmiseks,” sõnab paar.

Ennekõike tuleks fitnessile läheneda elustiiliaspektist, usuvad Lahi ja Toomse. Kiirelt peale joostes ja ekstreemse dieediga kaalu langetades ei tule kunagi hea tulemus. See ala õpetab väga palju ennast tundma ja kontrollima. Õpitud enesekontroll ja distsipliin kandub edasi ka teistesse eluvaldkondadesse ning aitab eesmärkidele jõudmisel kaasa.

„Esimese sammuna soovitame rääkida mõne kogenuma võistleja või treeneriga ning tulla ka oma silmaga võistlusi vaatama. Kindlasti võib julgelt ka meie poole pöörduda. Jagame lahkelt infot ja suuname õigele teerajale. Meid leiab üles Instagramist „atslahi“ ja „liismarian.fit“ kontode alt. Oluline on teadvustada, et iga inimene on individuaalne ja alguspunkt on kõigil erinev. Kunagi ei tasu pimesi teha täpselt nii, nagu keegi ees teeb, sest see lähenemine ei pruugi indiviidipõhiselt üldse sobida. Kellel on vähegi huvi, siis soovitame 100 protsenti. Fitness on väga lahe teekond!” teab Eesti fitnessi tipp-paar.