Esimesena olid võistlutules naised, kelle raja pikkuseks oli linnulennult 4,8 km. Stardi- ja finišipaigad asusid Gauja ürgoru erinevatel kallastel – start Krimuldas ja finiš Siguldas. Vahelduva läbitavuse ja nähtavusega orunõlvadel tuli näidata väga head orienteerumistehnikat ja osata valida õige liikumiskiirus, vastasel juhul olid suured vead kerged tulema. Liiga suur algkiirus sai saatuslikuks tiitlikaitsjale ja maailma edetabelijuhile Tove Alexanderssonile Rootsist. Kiirustamisest tingituna eksis ta nõlvapunktide võtmisel korduvalt ja väga suurelt ning katkestas võistluse.

Suurfavoriidi langemisel võttis liidriohjad kindlalt enda kätte maailma edetabeli kolmas, venelanna Natalia Gemperle. Moskva ümbruses sarnastel raske läbitavusega jõekallastel palju jooksnud Gemperle tundis ennast sel maastikul nagu kodus. Ta alustas peakonkurendist rahulikumalt, tõusis liidriks raja esimese kolmandiku järel ja kasvatas finišiks oma edu lähima konkurendi ees pooleteisele minutile. See oli talle esimeseks individuaalseks MM-kullaks viie kahvatumat värvi medali kõrval.

Kauaoodatud medali, hõbeda tõi Soomele tänavune Euroopa meister lühirajal Marika Teini, kes tegi mõned pisivead, mis ei lubanud täna kullakonkurentsis püsida.

Üllatuspronksi teenis prantslanna Isia Basset, kes kaotas võitjale 1.54. Pressikonverentsil tunnistas õnnelik medalivõitja, et unistas enne starti 15 parema sekka jõudmisest ja pronksmedal ületas kõik tema ootused.

Eestit esindasid Evely Kaasiku ja Laura Joonas, kes said vastavalt 31. ja 50. koha, kaotust võitjale vastavalt 6.40 ja 12.00. Evely tegi oma kõige suurema vea teise kontrollpunktiga, ülejäänud osa rajast õnnestus läbida suuremate prohmakateta, kuid jooksukiirus ei olnud täna parimate päevade tasemel. Laura Joonase suurimaks komistuskiviks sai kuues kontrollpunkt, kus kogunes ligi kolmeminutine kaotus konkurentidega võrreldes.

Võistlused jätkuvad täna meeste lühirajaga.