EOK asepresident ja tippspordikomisjoni esimees Tõnu Tõniste sõnul on vajalik selge ja konkreetse süsteemi olemasolu, kuid sealjuures on oluline vaadata paindlikult kogu tervikut. „Olümpiaettevalmistussüsteemi aluseks on sportlikud tulemused, mis kehtivad toetuse maksmisel kaks aastat. Praegu on meil aga mitmeid maailma tippu kuuluvaid sportlasi, kes pole selle aja jooksul tiitlivõistlustel vajalikul tasemel tulemust teinud. Samuti on meil mitmeid sportlasi, kes on arenenud väga kiiresti ja kuigi rahvusvaheliste tiitlivõistluste tulemusi neil erinevatel põhjustel ette näidata veel ei ole, usume nende võimekusse need lähiajal välja teenida. Vaatame tippspordikomisjonis tervikut ning jõudsime seisukohale, et teatud juhtudel on eriotsuste tegemine põhjendatud. Sellest lähtuvalt langetasime otsuse maksta eriti kõrge potentsiaaliga sportlastele, kes muidu oleksid septembrist jätkanud C-tasemel, aasta aega B-taseme ettevalmistustoetust. Need on sportlased, kellel on olemas kõik eeldused Eestile järgmiste aastate jooksul võita tiitlivõistlustelt kõrgeid kohti. Loodetavasti jõuavad sportlased vahepealse aastaga realiseerida oma võimed tulemuseks ning tõusta süsteemis ametlikult ja täismahus A- või B- toetusele. Kui vahepeal toimub mingeid muutusi kas nende või ka teiste sportlaste käekäigus, vaatame olukorra jooksvalt üle ning püüame otsustada kõigi alade suhtes õiglaselt ja ausalt,“ ütles Tõniste.

EOK tippspordikomisjoni tänase otsusega hakkavad alates septembrist erandkorras B-tasemele vastavat ettevalmistustoetust 1400 eurot kuus saama kergejõustiklased Maicel Uibo, Rasmus Mägi ja Martin Kupper, sõudja Andrei Jämsä, triatlonist Kaidi Kivioja ja maadleja Helary Mägisalu ning talialadelt freestyle-suusataja Kelly Sildaru. Erandid kehtivad aasta aega kuni 2019. aasta augustini ning kui sportlased sooritavad sel perioodil A- või B-tasemele vastava tulemuse, hakkavad nad kohe järgnevast kuust teenima järgmiseks kahel aastal vastava taseme palka ja ettevalmistustoetust. Tänane otsus puudutab ainult sportlasi ning ei laiene sportlaste treeneritele.

EOK tippspordikomisjon kinnitab kõigi suvealade olümpiaettevalmistuse ja noore saavutusspordi toetuste lõplikud nimekirjad järgmiseks perioodiks (1.09.2018-31.08.2019) augusti lõpuks.

Eesti Olümpiakomitee rahastab olümpiaettevalmistustoetusi Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja Eesti Olümpiakomitee omavahenditest ning hasartmängumaksust laekuvate vahendite ja riigieelarveliste toetuste abil. Olümpiaettevalmistussüsteemi toetused on vastavalt tulemustele järgmised:

· A-tase

OM ja MM 1. koht: palgafond* 4000 EUR ja ettevalmistustoetus 2200 EUR
OM ja MM 2.-3. koht, EM 1. koht: palgafond* 2500 EUR ja ettevalmistustoetus 2200 EUR

·

· B-tase

OM 4.-10. koht, MM 4.-8. koht, EM 2.-3. koht: palgafond* 1600 EUR ja ettevalmistustoetus 1400 EUR

·

· C-tase

OM-kandidaadid: ettevalmistustoetus 600 EUR