Neist kahe esimese projektid keskenduvad sportlaste treeningute monitooringule ja analüüsile tiitlivõistlusteks ettevalmistuse perioodil, kergejõustikuliidu projekti tähelepanu all on noorkergejõustiklaste mitmeaastase ettevalmistuse strateegia.

Hindamiskomisjoni liige, EOK asepresident ja tippspordikomisjoni esimees Tõnu Tõniste pidas konkurssi edukaks. “Eriti hea meel on, et seekord esitati palju uuringuprojekte, mis olid suunatud olümpiaettevalmistussüsteemi kaasatud sportlastele. Usun, et enamik toetatud projektide tulemustest annavad uusi teadmisi, mida paljud spordialaliidud ja sportlased saavad kasutada,” lausus Tõniste.

Toetuse teeninud projektid:

* Eesti Kergejõustikuliit – Noorkergejõustiklaste mitmeaastase ettevalmistuse strateegia – motoorse ja funktsionaalse arengu monitooring vigastuste ning haiguste ennetamiseks ja saavutusvõime hindamiseks

* Eesti Jalgratturite Liit – Eesti jalgrattakoondiste sportlaste funktsionaalse ja erialase võimekuse hindamine ja jälgimine Tokyo olümpiamängudele kvalifitseerumise ja tiitlivõistlusteks ettevalmistuse perioodil

* Eesti Sõudeliit – Eesti sõudekoondiste liikmete sõudjate pikaajaline treeningute monitooring ja analüüs valmistumisel rahvusvahelisteks tiitlivõistlusteks

Sõudeliidu projekti iseloomustanud sõudeliidu peasekretäri Robert Väli sõnul aitab projekt jätkata 2013. aastal alustatud teaduspõhise uuringuga, mis on taganud regulaarse sõudekoondiste testimise läbi ettevalmistus- ja võistlusperioodi. “Projekti tõhusust iseloomustab asjaolu, et Eesti tippsõudjad on viimastel aastatel tulnud koju tiitlivõistluste medalitega, samuti suutsid 2017. ja 2018. aastal üllatada mitmed järelkasvukoondise sõudjad tiitlivõistlustel medalite võtmisega ning kohtadega esikümnes,” ütles Väli.

Eesti Olümpiakomitee korraldatud teadusprojektide konkursi rahaline maht oli 2019. aastal 30 000 eurot, toetusmäära suurus ühe projekti kohta kuni 10 000 eurot. Toetus eraldatakse reeglina kuni kaks aastat kestvatele projektidele. Alates 2013. aastast, mil EOK teadusprojektide konkursi ellu kutsus, on eraldatud toetusi kuuel aastal kokku 154 480 euro ulatuses. Aastail 2013-2017 ja 2019 on EOK toetanud kokku 32 teadusprojekti.

Tänavused toetuse saajad määras EOK moodustatud komisjon, kuhu kuulusid EOK asepresident ja tippspordikomisjoni esimees Tõnu Tõniste, Eesti Olümpiaakadeemia president Neinar Seli, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Rein Haljand, Tallinna Ülikooli spordibioloogia professor Kristjan Port, Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna dekaan professor Priit Kaasik ja Spordimeditsiini SA juhatuse liige dr Mihkel Mardna.

Eesti spordi katusorganisatsioonina seisab Eesti Olümpiakomitee ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda. EOK toetajad on Paf, Coop, ERGO, JCDecaux, Monton, Nike, Olympic Casino, Sportland, Toyota ja USS Security.