Kindlasti oli tänavuste katsevõistluste põhitähelepanu suunatud meeste absoluudi võistlusrühmale, kus kaasa tegid kõik mullu Londonis paarisaeru neljapaadil 4. koha saavutanud mehed, aga ka noorem generatsioon, kellelt peagi oodatakse lähiaastail veteraniikka jõudjailt teatepulga ülevõtmist, vahendab Eesti Sõudeliidu kodulehekülg.

Juba mulluse, võib öelda, et üsnagi eduka hooaja järel kõlasid sõudejuhtide ja sportlaste otsused, mis taas sõudekoondise lipulaeva – Püha Lehma – eliidist tühjaks jätsid ning läbi aegade säravaid tulemusi toonud paadiklassi nooremale generatsioonile edaspidi, vähemalt 2013. aasta hooaja esimeses pooles, testida jätavad. Nii näiteks on Kaspar Taimsoo ja Allar Raja otsustanud taas proovida kahepaati, treeneriametit pidava Tatjana Jaansoni grupiga liitunud Tõnu Endrekson aga ühepaati.

Juba eiles eelsõidus kontrollis Endrekson sõitu kindlalt ning läks parima ajaga, 6.46,1, finaali. Allar Raja oli tulemusega 6.56,0 teine ning Taimsoo 6.56,8ga kolmas.

Tänases finaalis tegi kõigile taas silmad ette Endrekson, võites veenvalt tulemusega 6.50,7 koondise liidrisärgi. Taimsoo sai resultaadiks 6.53,6 ning kolmandana lõpetanud Andrei Jämsä 7.06,2. Finaali teises pooles lõpetasid tõenäoliselt neljapaati pürgivad Joosep Laos (7.09,1), Vladimir Latin (7.11,0) ja Kaur Kuslap (7.11,3). B-finaali ja sellega üldkokkuvõttes 7. koha saavutas olümpiakogemusega Geir Suursild (7.11,5).

Raja jäi finaalist sedakorda eemale.

Liider Endrekson märkis, et soovis end klubikaaslase Jämsäga võrrelda. „Kui nägin, et Andrei hakkab jääma ning Taimsoo püsis kõrval, otsustasin sõitu kontrollida ning nii kuni paadi pikkune vahe mul temaga stabiilselt püsis“, rääkis Endrekson.

Küsinud edasiste hooaja plaanide kohta, märkis teenekas sõudja, et vähemalt hooaja esimeses pooles saab tema leivaks olema ühepaat.

„Kavatsen startida mai lõpus-juuni alguses Sevillas toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel ühesel ning sain täna kindlust, et võin rahulikult tiitlivõistlustele vastu minna“, andis atleet lähiaja tegemiste kohta teada.

Pajusalule jaoks kodune konkurents olematu

Naiste ühepaadil võitis mäekõrguse eduga äsja treenerit vahetanud ning põhieesmärgiks mai lõpus toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel eduka esinemise seadnud pärnulanna Kaisa Pajusalu, saades ajaks 7.48,8. Teisena tulemusega 8.28,0 lõpetas narvalanna Kaleria Raina, kolmas oli Pärnu Sõudeklubi esindaja Mari Kodasmaa (8.33,4).

Meeste roolijata kahepaadil tegid tasemel sõitu Pärnu kalevlased Martin Laius ja Karl Koppel, lõpetades ajaga 6.53,0. Neile järgnesid Oskar Kuzmin-Arnold Sanglepp (6.58,4) ning Madis Salumäe-Marek Meiesaar (7.18,0).

Lisaks testisid pühapäeval end paarisaeru kahepaadil Londoni olümpial võistelnud Jüri-Mikk Udam ja Geir Suursild (6.39,8). Suuremasse paati kolisid roolijata kahepaatide esiduod Laius-Koppel ning Kuzmin-Sanglepp, saades üksikaeru neljapaadil resultaadiks 6.38,8. Kaur Kuslap, Vladimir Latin, Sten-Erik Anderson ning Joosep Laos ühinesid paarisaeru neljapaadis ning tegid tulemuseks 5,53,0.

Omavahel noorte tiitlivõistluste koondisekohti jagavad juuniorid võistlesid ühepaatidel. Tütarlastest liikus kõige särtsakamalt Marliis Reinkort (8.41,7). Talle järgnesid Erli Mat (8.44,7) ning Kristel Tohu (8.49,2). Poistest oli tulemusega 8.00,2 kindel liider Andreas Lünekund, kellele järgnesid Daniel Liik (8.07,9) ja Artur Veske (8.15,0).