Sport tähendab emotsiooni, võitlust, eneseületust ja ebaõnnestumist, tihti ka pisaraid, olgu need tingitud võidurõõmust või kaotuskibedusest. Kõike seda nägi pühapäeval Tondiraba jäähallis. See oli Eva-Lotta Kiibuse võitlus konkurentide, aga veelgi rohkem iseendaga.

18-aastane Kiibus on end Tondiraba peaareeni ukse kõrval nurka surunud. Ta silmad puurivad telefoniekraani, kuhu peaksid ilmuma tulemused. Närviliselt nõtkuv jalg annab aimu Kiibuse sisemisest pingest. Kui teadustaja loeb ette viimasena jääl käinud konkurendi skoori, pääsevad enne vabakava alles kolmandal kohal olnud Kiibuse emotsioonid paisu tagant välja. Treener Anna Levandi embuses sportlase silmis on pisarad. Rõõmupisarad.
Eva-Lotta Kiibuse emotsioonid on paisu tagant välja pääsenud. Hetk hiljem on ta treener Anna Levandi embuses.

„Lõpp kiskus väga emotsionaalseks,” sõnab Kiibus mõni minut hiljem. Ta hääles on kuulda värinat, emotsioonide lahtumine võtab aega. „Ma ei uskunud võitu viimase hetkeni, arvasin, et olen seekord sellest ilma, kuid sisimas jäi lootus ikka alles.”

Ei, tegemist pole suure tiitlivõistlusega. Tallinnas uisutatakse Eesti meistritiitli nimel ja Kiibuse jaoks on see juba teine. Punktisumma 176,80 jääb tema parimast kaugele. Oluline on hoopis muu.

„See võit tähendab mulle palju! Suutsin läbi murda väga suurest ja tugevast seinast. Nüüd saab MM-i poole enesekindlamalt vaadata,” õhkab Kiibus. „See, mida siin näitasin, pole minu maksimumtase. See oli maksimum praegusel hetkel, kõike arvestades… ma suutsin seda taset jääl väljendada.” Kogenud Gerli Liinamäe kaotab Kiibusele kõigest 0,31 punkti, pronksi saab pärast lühikava liidrikohal olnud Kristina Škuleta-Gromova, kuid tema kaotab juba vähemalt kümne silmaga.
Iluuisutamise Eesti meistrivõistlused 2021

Koroona röövis jõu


Kiibus jõudis heasse vormi novembri lõpus Moskvas toimunud GP-etapiks. Venemaalt naastes haigestus ta aga koroonasse. „Poolteist nädalat olid mul tugevad sümptomid, pärast vindusin veel kolm-neli nädalat. Treeninguid alustades tuli end tagasi hoida,” selgitab Kiibus enesega võitluse tagamaid. „Mul polnud köha ega nohu, vaid tundsin üldist kurnatust. Sportlase jaoks on just see saatuslik. Täismahus pole saanud siiani treenida.”

Kiibuse treener Anna Levandi tunnistab, et õpilase seekordne võit oli temagi jaoks väga tähtis. Elukogenud inimesena oskab ta emotsioone lihtsalt paremini varjata. „Ta teeb kõik selleks, et raskest seisust välja ronida. Siingi võitles ta kõigest väest,” kiidab eelmise aasta parimaks treeneriks valitud Levandi. „Kehaga tegeleme nagunii, kuid vaimselt on väga oluline sõita MM-ile teadmisega, et oled oma maa parim.”
Eva-Lotta Kiibus esitab vabakava.

MM-võistlused peaksid toimuma märtsi lõpus Rootsis. Levandi hinnangul on tippvormi saavutamiseks aega piisavalt. Ta rõhutab, et kõige tähtsam on tervis korda saada. „Koostöös arstidega oleme pisikeste sammude haaval koormust lisanud. Forsseerida ei tohi, tervis on kõige tähtsam,” tõdeb ta. „Kõigepealt tuleb taastada sügisene vorm ja siis sealt edasi minna. Eilse päevaga pole mõtet elada, need, kes seisma jäävad, on kaotanud. Sügisel oli Eva-Lotta vabakava hea, aga mitte maksimaalne. MM-i ajaks tuleb veel areneda!”

Meeste üksiksõidu meistriks krooniti Aleksandr Selevko. Hõbeda sai Arlet Levandi ja pronksi Mihhail Selevko.
Eva-Lotta Kiibus