Mait Mätase kindel võit Šveitsi tennisisti üle tulemusega 6:0, 6:0 andis sportlasele maailma edetabelis 159. koha. Enne võistlust hoidis Mätas 205. kohta. Turniiril toimunud paarismängus võitsid Mait Mätas ja Viljar Villiste esimesi vastaseid juba avaringis tulemusega 6:2, 6:1. Seejärel jõuti veerandfinaali, kus tasavägises mängus itaallastega tuli tunnistada vastaste paremust.

Eesti ratastoolitennise tippu kuuluva Villiste sõnul oli turniiri konkurents väga tihe. “Osalejad mängisid väga kõrgetasemelist tennist. Meie enda paarismäng turniiril oli hea, jäime sooritusega rahule. Usun, et edukas osalemine rahvusvahelistel turniiridel tõstab Eesti ratastoolitennise maailmapildile,” rääkis Villiste.

Eesti Invaspordi Liidu peasekretäri Signe Falkenbergi sõnul on Eestis ratastoolitennis jõudsalt arenenud. “Soovime meie sportlaste pinki veelgi pikendada ja tuua rohkem inimesi ratastoolitennise juurde. Eesmärk ei ole kasvatada ainult tippsportlasi, vaid tutvustada liikumispuudega inimestele tennist kui ühte võimalust oma elu rikastada ja tervise heaks midagi ära teha,” rääkis Falkenberg. Ta lisas, et koostöös Eesti Tennise Liiduga on ratastoolitennise edendamiseks hea töö ära tehtud. Näiteks hiljuti korraldati avalik treeningpäev Pärnu liikumispuudega inimestele.

“Peagi saavad ratastoolitennisega tutvust teha ka Rakvere inimesed. Samuti on meie fookus Tartumaal, et seal kunagi aktiivselt harrastatud ratastoolitennisel aidata edasi areneda,” selgitas liidu peasekretär. Liikumispuudega inimeste tervisespordi juurde toomisel mängivad üliolulist rolli nii uute alade tutvustamine kui ka liikumispuuetega inimestele pakutavad spordivahendid: reketid ja spetsiaalsed sporditegmiseks mõeldud ratastoolid.

Uppsalas toimunud turniir ITF3 oli taseme võrra kõrgem kui rahvusvahelised võistlused, kus meie tennisistid on seni osalenud. Esmakordselt 2013. aastal rahvusvahelisel turniiril mänginud Villiste on suutnud tõusta nelja aastaga maailma tippmängijate hulka ja hoiab pärast edukat suvist võistlussarja rahvusvahelises edetabelis 105. positsiooni. Mätas alustas ratastoolitennise mängimist 2015. aastal just Villiste õhutusel ja on paari aastaga kasvanud rahvusvahelises konkurentsis arvestatavaks invasportlaseks.

Eesti Invaspordi Liit ühendab liikumispuudega inimesi, pakkudes neile erinevaid võimalusi liikumiseks ja spordiga tegelemiseks. Liit edendab liikumispuuetega inimeste spordiliikumist Eestis eesmärgiga tuua liikumispuudega inimesed välja ühiskondlikku ellu ja propageerida tervislikke eluviise. Eesti liikumispuudega inimestel on võimalik harrastada näiteks selliseid spordialasid nagu istevõrkpall, ratastoolitennis, kergejõustik, jõutõstmine, saalihoki, ratastoolicurling, ujumine ja palju muud. Eestis on ratastooli kasutavaid inimesi ligikaudu 5000.