19. augustil toimub Mart Haruoja nimeline Eesti Täispikk Triatlon. Võistluse peakorraldaja Urmas Paejärv 21CC triatloniklubist sõnas, et tegemist on Eesti tänavuse pikima triatlonivõistlusega, mille start on hommikul kell 8 ja esimest võistlejat oodatakse finišisse kella 17 paiku. Mullu võitis võistluse Margus Tamm ajaga 9:23.59.

“Kuigi lühemad triatlonivõistlused sobivad pea kõigile spordisõpradele, siis ironman-distantsiks on sportlased spetsiaalselt valmistunud,” kirjeldas Paejärv. Hetkel on osalemisest teatanud ca 50 sportlast. “Triatlon kogub maailmas järjest populaarsust, kuid pikematele distantsidele spetsialiseerunuid nii palju ei ole ning ega Eestis seesuguseid võistluseid teisi korraldatagi. Omalt poolt tahame pakkuda sportlastele võimalust end ka kodumaal sellel distantsil proovile panna ja organiseerida igati meeldiva võistluse. Kindlasti kutsume huvilisi ka üksi või võistkonnaga üritusel osalema,” lisas Paejärv.

Võistlejad ujuvad 3,8 kilomeetrit, sõidavad rattaga 180 kilomeetrit ja jooksevad maratoni (42,2 km). Stardisignaal kõlab Saku vallas Tammemäe karjääris, kus on üles seatud ujumisrada. Rattasõit viib võistlejad Saue valda, kus läbitakse 8 ringi Kanama viadukti ja Ääsmäe vahelisel teel. Viimane vahetusala läbitakse Keila tervisekeskuse juures, sealsel pargialal toimub ka jooksuosa: 14 kolmekilomeetrist ringi.

Eesti Täispikk Triatlon toimub alates 2006. aastast, tänavu saab ironman-distansil Eestis võistelda seega juba seitsmendat korda. Võistluse eesmärk on sportlike eluviiside edendamine ja harrastussportlaste kestvusalade juurde kutsumine.

Võistluskeskused on avatud kell 6:00-10:30 stardipaigas Tammemäe karjääris ning kell 13:00-22:00 finišis Keila tervisekeskuse juures. Korraldajad ootavad kõiki huvilisi peredega võistlejatele raja äärde või võistluskeskustesse kaasa elama. Võistluskeskuses on tegevust nii suurtele kui väikestele: räägitakse põnevat triatlonijuttu Eesti koondise triatleetidega, meisterdatakse ja joonistatakse.

Mart Haruoja mälestusvõistlus

Eesti Täispikk Triatlon on ühtlasi Mart Haruoja mälestusvõistlus. Mardi tegevus aktiivse sportlase ja triatloni edendajana kestis kogu tema elu ning teda võib pidada üheks triatloni Eestisse toojaks. Läbi elu innustas Mart oma isikliku eeskujuga inimesi spordist lugu pidama, toetas nooremaid nende sportlike soovide täitmisel ja läbis ise igal aastal vähemalt ühe täispika triatloni. Kahjuks jäi tema unistus startida ka 70-aastasena Hawaii Ironmanil täitumata. Mart lahkus meie hulgast 10. jaanuaril 2011. aastal. Ta pani aluse spordiklubile Triatleet, Eesti Triatloni Liidule ning osales ühena esimestest eestlastest Hawaii Ironmanil, täispika triatloni MM-il.