Laudade taha istutakse kahe kuu pärast. Veel kaks päeva tagasi oli maleliidu juhatus arvamusel, et ilmselt jääb rahapuudusel seekord sõitmata.

Ent kolmapäeval tegi kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles vihje, et esmaspäeval toimuv hasartmängumaksu nõukogu istung võib maleliidule väikese rahasüsti teha. Hea usu peale kinnitas maleliit Eesti osavõttu — muidu olnuks häbi otsatu.

Meeskonnas pole kauaaegset esimaletajat, mõnel viimasel aastal USA lipu all maletanud Jaan Ehlvesti, kes maleliidu juhatuse esimehe Hendrik Olde kirjalikul kinnitusel loobus isiklikel põhjustel. Suusõnal lisas Olde, et leping Ehlvestiga on “ühepoolne”: maleliidu juhatus näeks suurmeistrit küll Eesti meeskonnas, ent Ehlvestist pole midagi kuulda.

Väljend “isiklikud põhjused” Ehlvestile ei meeldi. USA-s Miamis maletav Ehlvest võttis neljapäeval siinkirjutajale kõne ja ütles otse välja, et täpsem sõnastus jahedate suhete kohta maleliiduga seisneb isiklikes vastuoludes maleliidu juhtkonnaga.

“Eesti malejuhid on Paidest, üks parem kui teine,” iseloomustab Ehlvest irooniliselt maleliidu presidenti Carmen Kassi ja Oldet. “Olde tahaks mind olümpiameeskonda selleks, et endale rinnale lüüa: “Ma tõin Ehlvesti tagasi!” ja pärast seda kultuuriministeeriumist raha küsida. Selle mehe mõtteviisi näen ma läbi,” kõneleb Ehlvest, ent ta hääles puudub viha.

“Olen sellest tüdinud. Lisan, et mõne aasta aasta eest sain sihtotstarbelise eraldise ministeeriumilt. Ent raha jäi maleliidus pidama…Eelmiseks maleolümpiaks Torinos toetati maleliitu päris kenasti, kuid maletajad ei saanud pennigi.” Kui Ehlvestilt küsida, kas ta on tippmalest tagasi tõmbunud, ta otsest vastust ei anna.

“Tõsi, tippmales on väga raske ära elada. Sissetulekud on juhuslikud. Vaatame,” märgib Ehlvest, kes augustis maletas Liepajas ning teeb nüüd kaasa mõnel turniiril USA-s.

Maletajad on kõvad vingamehed. Ka kuningas Salomon ei suudaks selles sassis suhete segapuntras teha õiget otsust. Saati siis lihtsurelik.