Homme on rahvusvahelise maleliidu (FIDE) poolt antud viimane tähtpäev, kus saab kinnitada osavõttu 38. maleolümpiast Dresdenis või teha võistkondades muudatusi. Eile kinnitas maleliidu juhatuse esimees Hendrik Olde: “Tänase seisuga Eesti suure tõenäosusega Dresdenis ei maleta. Me ei suuda katta osalemiskulusid.”

Nõnda siis: Eesti korraldab 2011. aasta MK-turniiri ning pretendeerib 2016. aasta male-olümpia korraldamisele, kuid ei saa lähetada oma nais- ja meeskonda maleolümpiale, mis ei toimu seitsme mere taga, vaid üsna koduukse ees.

Olde märgib, et kui näiteks 2006. aasta Torino maleolümpia ettevalmistust toetati kultuuriministeeriumi kaudu hasartmängumaksu summadest 300 000 ja kultuurkapitali kaudu 200 000 krooniga, siis Dresdeni olümpia ettevalmistuseks ja osalemiskuludeks on kõik viis taotlust saanud äraütleva vastuse. Kultuurkapital on siiski lubanud 50 000 krooni, millest pool peaks laekuma pärast maleolümpiat. Summa, mida läheks vaja, jääb 250 000 krooni piiresse.

Kas vanad ajad on tagasi? Enne kui Eesti malemeeskond 1935. aastal esmakordselt Varssavi maleolümpiale jõudis, üritati osalemist paaril korral varemgi. Rahapuuduse tõttu loobuti.

Ka praegu on majanduslikult raske aeg. Kummati näeb Olde äraütlemist põhjusi muus.

“Tollal oli küsimus ehk tõesti majanduslik, kuid praegu on see kindlasti eelkõige spordipoliitiline,” sedastab Olde, lisades, et suhtumist on tunda olnud varemgi: küll ei ole maleliidu president õigest erakonnast; küll ei saa riik toetada üritust, mida linn juba toetab.

“Täna on spordialaliitude tegevus suuresti sõltuvuses kultuuriministeeriumi, hasartmängumaksu nõukogu ja kultuurkapitali projektipõhisest toetusest, jäme ots on ministeeriumi ja fonde suunava kantseri käes,” osutab Olde ja toob võrdluse — harrastatavuselt kuulub male Eesti 10–12 enam viljeldava ala hulka, rahastamiselt on male kolmanda kümne lõpus.

Eesti peab üles ütlema lepingu koondise eksmaailmameistrist treeneri Aleksandr Halifmaniga ja Olde sõnul “õnne tänama, et Jaan Ehlvest ei saanud isiklikel põhjustel Eesti eest võistelda”.

Suurmeister Ehlvest on viimase kuu veetnud Eestis, kuid hoidunud meedia eest kõrvale, augustis osales ta Liepaja turniiril, kus oli teine ja edestas Meelis Kanepit ja Kaido Külaotsa.

30. septembril peab Eesti andma FIDE-le kinnituse, et suudame korraldada 2011. aasta MK-turniiri, mis võtab miljoneid. Maleolümpia korraldamine läheks maksma 50–70 miljoni ringis.