Soovin selle kirjutisega pöörata tähelepanu erinevustele kulturismi ja fitnessi kui võistlusspordi ning kulturismi ja fitnessi kui hobi vahel.

IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness ehk Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Föderatsioon) on mittetulunduslik spordiorganisatsioon, mis koosneb rahvuslikest alaliitudest. Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit on selle organisatsiooni liige. IFBB on SportAccordi, International World Games Associationi ja WADA liige. IFBB-ga on ühinenud 182 rahvuslikku alaliitu, millest 90 on rahvuslike olümpiakomiteede liikmed (sealhulgas Eesti). IFBB võistlused ja reeglid on ranges kooskõlas antidopingu reeglitega.

NPC ehk USA kõige suurem kulturiste ärilistel eesmärkidel ära kasutav Jim Manioni eraettevõte oli IFBB liige. Lisaks vastutas Manion IFBB profiliiga eest. NPC (nii nagu ka NABBA, NAC jne) ei ole spordiorganisatsioonid, vaid äriettevõtted, mis brändivad ennast spordiorganisatsioonidena. IFBB lõpetas NPC liikmelisus korduva ja räige reeglite rikkumise tõttu. Otsuse selle kohta tegi IFBB kongress. NPC heideti IFBB ridadest välja, kuid NPC-l õnnestus säilitada (kaaperdada) USA-s brändinimi "IFBB", mis ei märgi lühendit. Seega ei ole neil ka mingit pistmist Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Föderatsiooniga (IFBB). IFBB peab hetkel USA-s kohtulahingut brändi nime osas ja on samuti jõuliselt kaasa aidanud USA-s tegutseva IFBB uue liikme IFBB Physique America toetamisel.

Kahjuks on sportlased segadusse viidud ega mõista, et äriorganisatsioonidele „liikmeks olemise“ ja nende "võistlustel" (etendustel) "võistlemise" (esinemise) kaudu nad lihtsalt maksavad kellegi ärimudeli kasumi kinni. Samuti pole sellest aru saanud ajakirjanikud, kes usuvad ühepoolseid jutte erinevate end „liigadeks“ nimetavate ettevõtmiste kohta.

Kordan veelkord: maailmas on ainult üks spordiorganisatsioonina tunnustatud kulturismi kui sporti koondav ühendus ja see on IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness). Avalike allikate kaudu pole võimalik leida ei NABBA, NAC ega NPC põhikirja, sest seda lihtsalt ei ole. WFF leheküljel on kenasti näha, et WFF on äriühing. (WFF Ltd. selgituseks inglisekeelne definitsioon: Ltd. stands for “limited company.” The name is attached to businesses operating in the United Kingdom, Canada and many Commonwealth countries. The designation's regulations vary between countries, but in the United Kingdom an LTD refers to a privately held limited company.) Seega pole ilus eksitada meedia kaudu inimesi juttudega, nagu oleks maailmas kaks suurt kulturismiliigat, tehes seda veel nii, et mõned ajakirjanikud vastandavad IFBB ja NABBA, teised jälle IFBB ja NAC jne. Nimetatud meelelahutusfirmad halvustavad ja süüdistavad IFBB-d ning eksitavad üldsust ja sportlasi pidevalt ja väsimatult. Selle eesmärk on ühene: raha teenimise eesmärgil sundida ausat sporti taanduma steroidvägise tsirkuse ees.

IFBB kui klassikalise spordiorganisatsiooni juhtimine toimub demokraatliku juhtimismudeli kaudu, kuhu on hõlmatud kümneid inimesi komisjonide, otsustamise, reeglite ja protsesside kaudu. Kõrgeimaks võimuorganiks on IFBB aastakongress, kus näiteks 2018. aastal Benidormis olid esindatud 94 riigi esindajad. Muid „liigasid“ juhib üks inimene - omanik - igal tasandil ja igas otsuses, mistõttu võitjate ja medalistide valimine ei toimu sportliku printsiibi alusel, vaid omanikule reklaami ja sissetuleku loomise eesmärgil. Kohtunike osa on neil üritustel ainult publikule, heausklikele sportlastele ja sponsoritele mulje jätmine. Ja seda kõike sportlaste tervise hinnaga, keda kaudselt kihutatakse kasutama keelatud aineid.