EM-finaalturniir toimub 2022. aasta jaanuaris Ungaris ja Slovakkias. Koha 24 osaleja hulgas on kindlustanud mõlemad korraldajamaad ning tänavu jaanuaris lõppenud EM-i kaks paremat ehk tiitlikaitsja Hispaania ja EM-hõbe Horvaatia.

Valikturniiril osalevad 32 rahvuskoondist loositakse kaheksasse neljaliikmelisse alagruppi neljast koefitsientide tabeli alusel tekkinud loosigrupist:

Loosigrupp 1: Norra, Rootsi, Taani, Saksamaa, Prantsusmaa, Sloveenia, Tšehhimaa, Island;

Loosigrupp 2: Austria, Valgevene, Portugal, Põhja-Makedoonia, Serbia, Venemaa, Montenegro, Holland;

Loosigrupp 3: Šveits, Leedu, Rumeenia, Bosnia ja Hertsegoviina, Ukraina, Läti, Poola, Belgia;

Loosigrupp 4: Soome, Itaalia, Türgi, Iisrael, Eesti, Kreeka, Kosovo, Fääri saared;

Seega võib Eesti vastaseks esimesest loosigrupist tulla näiteks rekordilised neli EM-kulda võitnud Rootsi või siis samuti mitmekordsed Euroopa meistrid Prantsusmaa, Taani või Saksamaa. Tugevaimas grupis on veel tänavu EM-i pronksimatšis kohtunud Norra ja Sloveenia ning Tšehhimaa ja Island.

Eesti pääses EM-valikturniiri teise faasi tänu edule vaheringis, kus jaanuaris alistati kahel korral Luksemburg, võõrsil 38:33 ja kodus 31:20. Eelmiselgi EM-il osales Eesti samas faasis, kuid jäi siis alagrupis Sloveenia, Hollandi ja Läti vastu punktita.

Finaalturniirile pääseb 32-st meeskonnast 20 – edasi saavad kaheksa alagrupi kaks esimest ning lisaks neli paremat kolmanda koha saavutanud koondist. Praeguse plaani kohaselt algavad valikmängud tänavu novembris, jätkuvad järgmise aasta märtsis ja aprillis ning lõpevad 2. mail 2021. aastal. Kuna kuus võistkonda – Prantsusmaa, Saksamaa, Norra, Portugal, Sloveenia ja Rootsi – osalevad märtsis Tokyo OM-valikturniiril, siis nende osalusel toimuvad kohtumised võivad nihkuda ka jaanuarikuusse.