Pärast pausi on Eesti eest maleolümpial võistlemas suurmeister Kaido Külaots, kellel enda sõnul viimasel ajal mängupraktika puudust ei ole olnud.

„Kevadel õnnestus Budapestis tugev turniir võita, pärast seda mängisin kõigil Balti tsooniturniiridel, siis Soomes põhjanaabrite kõige olulisema turniiri võit Jyväskyläs, mõned head kiirturniirid, millest viimane oli võit Liepajas Läti ühel prestiižikamal turniiril. Pause olnud ei ole, olen kogu aeg olnud malet mängimas. Mängupraktika on väga oluline ja turniire on olnud palju, seetõttu ma usun, et olen valmis minema Batumile vastu Eesti koondise esimesel laual,“ rääkis Kaido Külaots.

„Kindlasti lähen isiklikult tegema nii head tulemust kui võimalik ning loodan, et see annab olulise panuse Eesti koondise võimalikult heasse lõppkohta,“ lisas suurmeister.

„Me ei lähe sinna esimest kohta võtma, küll aga ma usun, me parandame oluliselt eelmise korra tulemust ja see on meie siht tänavu. Mul on väga hea meel, et kaasa tuleb noori mängijaid, kes enne pole olümpial osalenud ja Kaido Külaots võistleb taas Eesti nimel,“ ütles Eesti Maleliidu president Ken Koort.

Oluline osa Eesti koondise maleolümpiaks valmistumisest toimus kolmel Balti tsooniturniiril, millest esimene oli mais Tallinnas, teine juunis Leedus ja kolmas juulis Lätis. Lisaks osalesid kõik maletajad erinevatel turniiridel ja tegid treeningtööd.

Kevadel andis suurmeister Jaan Ehlvest nõusoleku asuda Eesti koondise treeneri kohale. Ehlvest tegi juba varasemalt koostööd mõne koondise maletajaga, kuid hakkas seejärel tegema koostööd kõigi koondise mängijatega, et aidata neil olümpiaks valmistuda. September algab koondisele treeninglaagriga Pühajärvel.

„Võtta Jaan Ehlvest treeneriks, see on huvitav käik. Ma loodan, et sellest saab kasu maksimaalselt iga mängija. Jaan on ka olümpial treenerina kaasas ja loodetavasti õnnestub tal kohapeal meeskonda ja naiskonda peenhäälestada ning tuua mängijatest välja maksimaalne. Selles ei kahtle keegi, et need teadmised, mis Jaanil on, nendega on teistel väga raske end kõrvutada,“ märkis Kaido Külaots.

23. septembrist 6. oktoobrini Gruusias Batumis toimuval 43. maleolümpial osaleb Eesti koondise meeskond koosseisus suurmeistrid Kaido Külaots, Ottomar Ladva, Aleksandr Volodin, FIDE meister Ilja Siroš ja Henrik Haavamäe ning naiskond koosseisus rahvusvahelised meistrid Mai Narva ja Monika Tsõganova, FIDE meistrid Margareth Olde ja Triin Narva ning Grete Olde. Eesti koondise kapten Kaarel Nestor ning treener suurmeister Jaan Ehlvest.