Erinevalt varasemast, mil valikturniirid peeti mitmeetapilisena, peavad nüüd kvalifikatsiooni läbima sõltumata tugevusest kõik osalevad riigid, teatab Eesti Käsipalliliidu pressiteenistus.

Eesti loositi 2010. aasta jaanuaris Austrias toimuva EM-i kolmandasse valikgruppi koos Islandi, Norra, Makedoonia, Belgia ja Moldovaga, kes aga majanduslikel kaalutlustel turniirist loobus. Edasi finaalturniirile pääseb kaks paremat meeskonda.

Eestil on kuu aja jooksul kavas neli kohtumist. 29. oktoobril võõrustatakse Norrat, 2. novembril võetakse vastase väljakul mõõtu Belgialt ning 27. novembril samuti võõrsil Makedoonialt ja kaks päeva hiljem Põlvas kell 19.10 jälle Makedoonialt.

Kohtumised Soomega meeskonnast täit pilti ei andnud

Eesti koondise peatreener Kalmer Musting (pildil) on enne EM-valikturniiri heas tujus.

“Olen saanud kokku kogu Eesti paremiku,” rõõmustas ta. “Pealegi on pea kõik mehed ka terved. Vaid Janar Mägi vaevleb kannavigastuse küüsis, kuid temagi peaks juba Norra vastu väljakule jooksma.”

Mustingu sõnul pole meeskonnalt siiski kohe mõtet imet oodata. “Eesti koondise koosseis on väga noor,” rehkendas ta. “Paljude mängijate vanus mahub vahemikku 19-21 eluaastat. Reitingu järgi oleme alagrupis neljandad, edestades vaid Belgiat. Nüüd ongi meie eesmärk seda kohta parandada.”

Siiski näeb Musting, et Eestil on Norra vastu olemas edušanss. “Peame oma mängu kohe käima saama. Selleks peab toimima kaitse ja väravavahitöö, mis tooks meile kiirrünnakuid. Teisalt pole Eesti ammu nii tugeva vastasega kui Norra mänginud. Seega on raske öelda, kuidas vastutusrikkas matš meie mängijatele psüühiliselt mõjub.”

Eesti koondis pidas EM-valikturniiri eel võõrsil kaks kontrollkohtumist Soomega. Avamäng võideti 31:26 ning teine 36:33. Esimeses matšis aeti läbi Mait Patraili ja Marius Lepata. Meeskonna resultatiivseim oli siis Janar Mägi, teises kohtumises aga Marius Lepp.

“Mängudes Soomega katsetasime erinevaid skeeme,” meenutas Musting. “Kohati isegi liiga palju. Esimene mäng oli meie hetkeseisust ülevaatlikum, kuid teises tegime vahetusi iga kümne minuti järel. Kohale tulnud Norra meeskonna esindajatele see mäng meist küll mingit objektiivset pilti ei jätnud.”

Kui Eesti koondise põhituumik teenib leiba peamiselt koduliigas, siis meeskonna ühed liidrid Patrail ja Marius Lepp Šveitsis. “Peame veel koostööd lihvima,” analüüsis Musting päev enne avamatši ning tõi välja mänguvankri vedajad: loodan eeskätt Patrailile, Dener Jaanimaale, Mägile ja väravavahtidele.

Norra on sage külaline finaalturniiridel

Euroopa tipu lähedal olev Norra on viimase kümne aasta jooksul regulaarne külaline suurturniiridel. Edukalt on esinetud aga läbi aegade.

1958. aasta MM-il saadi kuues koht, nagu ka tänavusel kodusel EM-il. Veel oldi 1961. ja 2005. aasta MM-il seitsmendad. Korra on jõutud ka olümpiamängudele, kui 1972. aastal Münchenis jäädi üheksandaks.

Norra koondise peatreenerina tegutseb alates sellest sügisest rootslane Robert Hedin. 42-aastane Hedin esindas Rootsit 196 korda ja tuli 1996. aastal Euroopa meistriks. Stavangeris mänginud Hedin jätkab paralleelselt Norra koondise juhendamisega ka Saksamaa Bundesliga klubi MT Melsungeni treeneripingil. Enne seda on Hedin vedanud Ystad IF-i, St. Galleni Otmari ja Tusem Essenit. Norra koondises saab oktoobris ametisse asunud Hedin oma tuleristsed just Põlvas Eesti vastu.

Meeskonna üheks võtmemängijaks on puurilukk Steinar Ege. Stavangeris, Vikingis, Gummersbachis, Kielis ja Kopenhaagenis leiba teeninud Ege on norralaste postide vahel seisnud alates 1995. aastast. Väljakumängijatest tasub tähelepanu pöörata eeskätt Norra koondises 2001. aastal debüteerinud väravakütile Frank Lökele, kes esindab Šveitsi klubi Zürichi Amicitiat. Veel väärivad mainimist US Ivry leegionär Alexander Buchmann, Berliini Fuchse Kjetil Strand, Valladolidi Peverfersa Havard Tvedten ning Portland San Antonio Kristian Kjelling.

“Norra vaieldamatu staar on väravavaht Ege,” teab Musting. „Samuti tuleb teraselt silma peal hoida Lökel. Üldiselt väravavaht ja kaitse ongi nende trumbid. Midagi täpsemat on Norra koondise hetkeseisust raske öelda, sest sügisel nad kontrollmänge praktiliselt ei pidanudki. Kaotati küll Portugalile, kuid seda teise koosseisuga mängides. Siiski on Norra niivõrd tugev vastane, et mingeid kindlaid trumpe meil nende vastu ei ole.”

Kuna Norra treeneripingile asus uue mehena Hedin, kes pole meeskonda rahvusvahelises mängus veel juhendanud, siis ei oska Musting vastase kõiki käike ette näha. „Pärast EM-i lubati noorenduskuuri, kuid vanad tegijad on neil ikka rivis,” silmitses Musting Norra koondise koosseisu. „Seetõttu võib öelda, et nende peamiseks plussiks on sujuv koostöö väljakul.”