Oleme üksipulgi lahti võtnud ajakirjanike hääled ning rahva hääled - kuidas aga hääletasid alaliidud, kelle hääled samuti ühe kolmandikuna lõppotsuse juures arvesse läksid?

Alaliitude hääletuse juures - mis on üldiselt olnud selgelt konservatiivne ning kaldu võidetud medalite poole - on sel aastal näha paradigma kerget muutumist. Vehklemise EM-ilt medaleid võitnud vehklejaid ei hinnatud enam sama kõrgelt kui mitmeid teisi positiivseid emotsioone pakkunud sportlasi ja treenereid.

Treenerite seas oli selge, et palju poleemikat põhjustanud Helen Nelis-Naukase nullile jäämine ei olnud juhus: ta sai 65 hääletanud alaliidult vaid neli (!) esikohta ning jäeti suisa 44 ankeedilt üldse välja. Gheorghe Cretu edu oli jahmatavalt mäekõrgune ning ta teenis 27 esikohta.

Vaata, kes kelle poolt hääletas, siit!

Meessportlaste seas oli Magnus Kirdi ja Ott Tänaku heitlus tuline: Tänak teenis küll rohkem esikohti, kuid oli kardetult välja jäänud paljudelt ankeetidelt, kus tema poolt ainult võistkondade arvestuses hääletati. Kirdi poolt jättis 66 alaliidust üldse hääletamata vaid kuus, Tänak ei mahtunud aga 11 sedelile.

Vaata täpselt, kes kelle poolt hääletas, siit!

Naissportlaste hääletusel oli Saskia Alusalu ülekaal üllatavalt suur: kuigi palju on räägitud sellest, et tema olümpial saadud neljas koht ei ole tegelikult esimesena medalist ilma jäämine ning pigem kiiruisutamise ühisstardi omapära, siis teenis ta tohutult palju esikohti ning jäi kõrvale vaid kahelt ankeedilt - allveeliidu ja maadlusliidu omalt. Esiviisik eraldus teistest kindlalt.

Vaata, kes kelle poolt hääletas, siit!

Võistkondade seas ei tekkinud - nagu ka ajakirjanike ja rahva seas - erilist kahtlust - Ott Tänak ja Martin Järveoja võtsid kindla esikoha. Neile ei andnud ühtegi punkti vaid neli alaliitu: Eesti Tennise Liit, Eesti Tõstespordi Liit, Eesti Vehklemisliit ja Eesti Vibuliit. Esikolmik haaras kamba peale endale lausa rohkem kui 84 protsenti punktidest.

Kaks võistkonda leidsid mainimist vaid ühel ankeedil: võimlemisliit andis kolm punkti Eesti iluvõimlemise rühmkava koondisele, tõsteliit aga ühe punkti Jõud Junior klubile.