Petturid esitlevad end Keenia Antidopingu agentuuri (ADAK) või Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) töötajatena, kes koguvad Keenias treenivatelt sportlastelt dopinguproove. Kurikaelte eesmärgiks on hiljem sportlastelt raha välja pressida.

Viimati sattusid kurjategijate ohvriks Venemaa kergejõustiklased. 800 meetri jooksja Ksenija Savina treener ja abikaasa Andrei Savin rääkis ajakirjanikele, kuidas nad petturitega kokku puutusid.

"12. märtsil tuli meie juurde grupp inimesi, kes esitlesid end dopinguametnikena. Paljud asjad nende tegevuses tundusid väga kahtlased. Esiteks näidati töötõendit telefonis, mitte füüsilisel kujul. Teiseks käituti minu naise võetud vereprooviga väga kummaliselt. Pärast proovi võtmist loksutati seda tugevasti, mis on täiesti ebaprofessionaalne," meenutas Savin dopinguproovi andmist, vahendab lenta.ru.

Treeneri sõnul otsustati vereproov siiski anda, sest sportlastel on selleks kohustus ja keeldumisel ähvardab neid võistluskeeld.

"Tegime neist ametnikest pildi ja saatsime selle IAAFi ja ADAKi. Keenia alaliidust öeldi meile, et vereproovi võtnud isik on neile tundmatu," sõnas Savin.

14. märtsil tegi Keenia Antidopingu agentuur ka ametliku pressiavalduse, kus hoiatas riigi territooriumil tegutsevate petturitest dopinguametnike eest. Keenia valitsus on juhtumi suhtes uurimise algatanud.