2005. aasta parim sportlane Andrus Värnik

Andrus Värnik

Odaviske eksmaailmameister Andrus Värnik mõisteti tänavu augustis süüdi naisterahva korduvas ja suurt valu põhjustanud kehalises väärkohtlemises. Kolm päeva tagasi saabus Värnik Harju maakohtu istungile purjuspäi (joove 0,96 mg). Kohtu päevakorras oli ekssportlasele mõistetud kahe aasta ja ühe kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse täitmisele pööramine, sest Värnik ei olnud katseajal kriminaalhooldusnõudeid täitnud. Kuna Värnik soovis, et kaasataks kaitsja, lükkus istung 25. novembrile. 2005. aastal Helsingis maailmameistriks kroonitud Värnikut ähvardab üheksa aastat pärast tema karjääri tipphetke reaalne vanglakaristus.

Matti Nykänen

Matti Nykänen

Matti Nykänen on neljakordne suusahüppe olümpiavõitja (1984 ja 1988) ja kuuekordne maailmameister (1982, 1985, 1987 ja 1989). Juba karjääri ajal kõvasti viina visanud soomlane käis sportlastee lõpetamise järel kiiresti alla ning ajalehtede huviorbiiti jõudsid kuulsa suusahüppaja skandaalid eraelus. Lauljana leiba teeninud soomlane läks 1998. aastal kasiinosse tööle strippariks. 2001. aastaks oli Nykänen oma naise Merviga jõudnud abielluda (ja lahutada) juba neli korda.

2003. aastal sai Nykänen Tallinnas rabanduse. Koos abikaasaga Tallinnasse puhkama tulnud Soome kunagine suusahüppekuulsus jõi hotelli kangemast kraamist peaaegu tilgatuks ja kaotas pärast öö otsa väldanud pummeldamist kolmel korral teadvuse.

2004. aastal mõistis Tampere kohus Nykäsele kahe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse perekonnatuttava pussitamise eest. Kuna ta läks vangi esimest korda, sai ta pärast poole karistuse kandmist välja, ent vahistati juba nelja päeva pärast uuesti, sest ta peksis oma naist Mervit.

2010. aastal pandi suusahüppekuulsus uuesti vangi – seekord aastaks ja neljaks kuuks abikaasale kehavigastuste tekitamise eest.

Mike Tyson

Mike Tyson

Profipoksi üliraskekaalu läbi aegade noorim maailmameister on tänaseks elus ja terve, kuid arvestades seda, mida mees elu jooksul läbi on pidanud elama - vanglakaristus, narko-, alkoholi- ja muude uimastite sõltuvus ning pankrot - on ime, et ta endiselt endale elatist teenida suudab.

Tänaseks pole ligi 400 miljoni dollari suurusest varandusest enam midagi alles. Sarnaselt teistele põhjas käinud staaridele on mees maksuametile elu lõpuni võlgu. Noorelt maailma karmimaks meheks saanud Tyson pidutses sama kõvasti kui lõi. 30-40-liikmeline "seltskond" sõitis temaga eralennukitel terve maailma läbi. Raha kulus sama kiirelt kui peale jooksis. Näiteks aastat 2002 alustas mees 3,3 miljonili dollarili suuruses võlas. Ta vahetas välja raamatupidajad ning teenis järgmise 12 kuuga 65 miljonit. "Probleem oli selles, et kulutasin sel aastal 65 miljonit," seletab Tyson nüüd.

Paul Gascoigne

Paul Gascoigne

Inglismaa jalgpallikoondises 57 kohtumist pidanud ning mitmeid Euroopa tippklubisid esindanud Gascoigne langes pärast karjääri lõpetamist alkoholi küüsi. 1998. aastal sattus Gascoigne pärast 32 viskishoti alla kulistamist teadvusetus seisus vaimuhaiglasse ning erinevaid raviasutusi väisab mees tänaseni. Mehel on diagnoositud bipolaarne häire ning ta on proovinud endalt alkoholi ja narkootikumide üleannustamisega elu võtta.

Gascoigne'il on ka politseiga palju pahandusi olnud. Tema pahategude registris on nii purjuspäi autojuhtimine, kokaiini omamine kui ka raudteejaama turvamehele kallale tungimine. Viimati kutsuti kõvasti purjutanud Gascoigne'ile koju politsei järgi tänavu 23. oktoobril, mil ta saadeti haiglasse kolmepäevasele detoksile.

Marion Jones

Marion Jones

2000. aasta Sydney olümpiamängudel kolm kuldmedalit võitnud USA sprinter kuulutati kuus aastat hiljem pankrotis olevaks. Tema uhke luksusvilla, mis asus korvpallilegendi Michael Jordani naabruses Põhja-Carolinas, müüdi võlgade katteks maha 2,5 miljoni dollariga. Lisaks panid pangad müüki tema kaks ülejäänud kinnisvara ning ka emale kuuluva maja.

Oma karjääri tipul miljonitesse ulatuvaid sponsorlepinguid teeninud ja iga jooksu eest vähemalt 70-80 tuhande dollari suurust stardiraha kasseerinud tippsprinter mängis kogu oma kuulsuse, au ja raha maha dopingu tarvitamisega. Pärast keelatud ainete tarvitamise ülestunnistamist võeti Jonesilt kõik olümpiamedalid. Kõigele lisaks pandi ameeriklanna 2008. aastal pooleks aastaks vangi, sest ta oli osalenud maksupettustes ning andnud dopingu tarvitamise kohta valetunnistusi. Kunagisest maailma kergejõustikukuningannast oli saanud USA spordi põlualune nr 1.

Evander Holyfield

Evander Holyfield

Ainuke mees, kes poksimaailmas kahel korral Mike Tysoni alistas, teenis kahe dekaadi pikkuse profikarjääri jooksul kuuldavasti 350 miljonit dollarit. Ülirasekaalu legend on tänaseks kogu oma varanduse raisanud. Peamised põhjused peatuvad hullumeelses elustiilis, mis kulmineerus eelmisel kümnendil 109-toalise villa ehitamisega, mis rahamurede tõttu valmis ei saanudki. Vastupidi, tehinguga langes mees 14 miljonit dollarit miinusesse.

Suur osa rahast kadus kihlvedude, kolme ülisuure lahutuse ja 11 lapse ülalpidamisele. Lisa juurde ka mõned luhtunud äritehingud ning saad tulemuseks - kõigi aegade üks parimaid profipoksijaid veedab 50ndaid eluaastaid Atlanta ühe magamistoaga korteris.

George Best

George Best

Legendaarne Põhja-Iirimaa koondise ja Manchester Unitedi ääreründaja armastas napsu võtta juba mängijakarjääri ajal. Probleemid mõnuainetega süvenesid, kui Best 80-ndate alguses putsad varna riputas.

Besti abikaasa Angela MacDonald-Janes avaldas aastaid pärast mehe surma, et George peksis teda abielu jooksul korduvalt. Tema elulooraamatust selgub, et ta oli käe tõstnud ka oma varasemate tüdruksõprade pihta ning 1972. aastal ka ühel Manchesteri ööklubi ettekandjal ninaluu murdnud. Alkoholismiga käis kaasas ka purjuspäi autoga sõitmine, mille eest ta korduvalt vahistati.

2000. aastal hakkasid elupõletavad kombed Bestile juba tervise peale. Tal diagnoositi tõsine maksakahjustus ning 2002. aastal siirdati Bestile Londonis uus maks. Aga see ei tähendanud, et Best alkoholiga lõpparve oleks teinud. 2005. aastal 59-aastane Best suri. Lõpliku põntsu tervisele panid ravimid, mis tema siirdatud maksa kehale omandatavaks pidid tegema.

Lance Armstrong

Lance Armstrong

USA jalgrattaproff Lance Armstrong oli seitsmekordne Tour de France'i võitja (1999–2005). 2012. aasta oktoobris tühistas aga Rahvusvaheline Jalgratturite Liit (UCI) kõik need võidud, kuna USA dopinguagentuur (USADA) esitas enam kui 1000-leheküljelise raporti, mis sisaldas 26 inimese tunnistusi ja muid tõendeid tema dopingutarvitamise kohta, ning määras talle eluaegse võistluskeelu. Pärast seda raportit pöörasid kõik sponsorid Armstrongile selja. USA meedia teatel kaotas mees ühe päevaga 75 miljonit dollarit.

Lisaks sellele, et ükski firma ameeriklast enam ei toetanud ja võistlemisega ta raha teenida ei saanud, nõudsid mitmed sponsorid tagasi oma toetusrahasid. Näiteks 2013. aastal jõudis Armstrong kohtuvälise kokkuleppeni kindlustusfirmaga AIC, kes nõudis tagasi 3 miljoni dollari suurust preemiasummat, mis maksti Armstrongile Tour de France'il saavutatud võitude eest.

Allen Iverson

Allen Iverson

NBA "Jordani" järgse ajastu üks populaarsematest korvpalluritest koos Shaquille O'Neali, Kevin Garnetti, Tim Duncani ja Kobe Bryantiga. Mõõtmeid arvestades (183-sentimeetrit) oli korvpalliväljakutel tegemist tõelise fenomeniga ning soengud, käitumine ja väljaütlemised tõstsid ta spordimaailma kultuuriikoonide hulka.

Karjääri jooksul üle 200 miljoni dollari teeninud endine NBA väärtuslikum mängija kuulutas mõni aeg tagasi välja pankroti. Karjääri jooksul saatis teda tihti 50-liikmeline "sõprade" ringkond, kes
staarkorvpalluri rahakotist elu parimad peod said, paljudele ostis Iverson riided, kingitused, kuuldavasti ka maju ja autosid. Mees ei hoidnud raha ka enda jaoks kokku, ärgates tihti pohmas peaga mõne uue Bentley või Maybachi roolis. Kuuldavasti kulutas mitmel õhtul kasiinos miljon dollarit. Lõpuks sai kasiinokeelu, kuna ei jõudnud oma võlgu tasuda. Alkohol mõjutab mehe elu endiselt tugevalt.

Koduvägivalla ja baaritulistamiste tõttu ka kohtutes käinud Iversoni varanduse väärtus olevat möödunud aastal olnud miljon dollarit. Igakuised väljaminekud on seejuures üle 300 000 dollari (võlad, viie lapse alimendid) ja kuu sissetulekud 60-70 000 dollarit.