2020. aasta Euroopa meistrivõistluste valiktsükkel jõuab teise ja otsustavasse faasi. Kaheksast alagrupist saavad otsepääsme finaalturniirile iga neliku kaks paremat ning lisaks neli paremat kolmandal astmel lõpetanut. Eesti koondis kuulub 4. alagruppi koos Hollandi, Sloveenia ja Lätiga.

Eesti pääses valikturniiri teise faasi eelringi alagrupivõiduga. 2017. aasta jaanuaris toimunud mängudes alistati kahel korral Kosovo ja pärast kodusaalis saadud kaotust oldi otsustavas kohtumises võõrsil üle Türgist 20:18. Siis mängiti veel Rein Suvi juhendamisel, tänavu juunis palgati uueks peatreeneriks tituleeritud rootslane Thomas Sivertsson.

Mängijana kaks olümpiahõbedat, MM-idelt 1999. aastal kulla ja lisaks veel kolm medalit ning kolm Euroopa meistritiitlit võitnud Sivertsson saab koondise esmakordselt oma käe alla esmaspäeval Hollandis. "Muidugi eelistanuks ma kui meil – nagu Sloveenial ja Hollandil – olnuks mänge ka juunis, aga on nagu on ning ma usun, et kolme päevaga jõuab paljugi ära teha," kinnitas 53-aastane rootslane.

"Kindlasti toon ma koondise juurde mõndagi uut, aga põhitõed jäävad ju samaks ning mängijad õpivad kiirelt," arvas Sivertsson. "Olen näinud väga palju meie koondislaste mänge ning usun teadvat kõikide tugevusi ja nõrkusi. Meil on laiemas ringis praegu 28 pallurit, aga muidugi on mul juba enam-vähem selge, kellega mängima läheme."

Ette oli teada, et selga vigastanud Mait Patrail koondisemängudeks ei tervene. Isiklikel põhjustel jääb tulemata mängujuht Mikk Pinnonen. "Maidu puudumine on suur löök, aga ta kinnitas, et paraneb jõudsalt ning kindlasti aitab meid järgmisel aastal. Samas annab see võimaluse teistele end tõestada ja rohkem vastutust saada, mis on pikemas perspektiivis hoopis hea," sõnas peatreener.

Eesti koondise vastastest räägime pikemalt järgmisel nädalal, aga Sivertsson rõhutas, et respekteerima peab mõlemat. "MM-pronks Sloveenia kuulub Euroopa tippu ja Holland on arenev käsipallimaa. Aga arvestame sedagi, et me ei lähe pidama vaid neid kaht EM-mängu, vaid ehitame tulevikku silmas pidades midagi uut," lisas Sivertsson.

Eesti koondise kandidaatide laiendatud nimekiri: Rasmus Ots (Bergischer HC), Marius Aleksejev (Akureyri HF), Eston Varusk, Hendrik Varul, Kristjan Muuga, Henri Sillaste, Henri Hiiend (kõik Põlva Serviti), Armis Priskus, Markus Viitkar, Rauno Aus, Rainer Kelk, Robin Oberg (kõik HC Tallinn), Martin Johannson (Bukaresti Steaua), Armi Pärt (Schwerini Mecklenburger Stiere), Jürgen Rooba (HIF Karlskrona), Karl Roosna (HSG Krefeld), Otto Karl Kont, Tõnis Kase, Alfred Timmo (kõik Põlva Coop), Kaspar Lees (HC Kehra/Horizon Pulp&Paper), Dener Jaanimaa (TuS N-Lübbecke), Andris Celminš (RK Maribor Branik), Sten Maasalu (Siuntio IF), Mait Patrail (TSV Hannover-Burgdorf), Karl Toom (TV Emsdetten), Mikk Pinnonen (Sassari Raimond Handball), Kristo Voika (TSG Söflingen), Ardo Puna (Helsingi IFK).