Koondise peatreener Marko Koks vahetas algkoosseisus välja mõlemad ääremängijad, tuues sisse eelmises kohtumises Fääri saarte vastu hästi sekkunud Raimond-Eric Jaanuse ja seni vähe mänguaega saanud Taniel Sermati. Esmakordselt sai EM-il platsile hüppeliigesevigastusest paranenud mängujuht Mathias Rebane.

Eesti alustas kaitses palju agressiivsemalt kui varasemalt ning ehkki Leedu teenis nii kaks karistusviset, tõrjus Christofer Viilop neist teise. Vastased said 3:1 algedu, aga rünnakulgi olid eestlased enesekindlamad. Peagi oli tablool viik ning siis viisid just Sermat ja Jaanus Eesti 4:3 juhtima. Leedut hoiti kümme minutit kuival ning Sermati ja Alfred Timmo väravatest tuli juba 7:3.

Kui leedukad saidki korraks mängu sisse, siis näitas väravasuul suurepäraseid tõrjeid Viilop. David Mamporia tegi 23. minutil seisuks 10:5 ja kehralase täpne üleväljasööt aitas Markus Kasel kasvatada vahe korraks seitsmele väravale, 13:6. Poolaja võitis Eesti 14:8 ja kui kaks päeva varem oli väravaviskajate nimistus avapooltunni järel vaid kaks meest, siis nüüd oli vähemalt üks tabamus kirjas lausa üheksal palluril!

Leedu tuli teisele poolajale isukalt ja kui Timmo oli Eesti 16:9 juhtima viinud, jäi meie koondis enam kui tosinaks minutiks väravata. Leedukad tegid 5:0 vahespurdi ja vahe vähenes kahele, lisaks kaotas Eesti kolmanda kaheminutilise karistuse järel eemaldatud Simon Drõgini.

Vastane proovis enamatki, asendades väravavahi seitsmenda väljakumängijaga, kuid kõrbes korralikult – kahel puhul Mamporia ja korra Timmo saatsid palli tühja väravasse. Eesti oli 21:15 ees kui Leedu "lõpuspurti" alustas. Mängida jäi kaks minutit ja tablool särasid numbrid 22:21. Siis tabas raske viskega Timmo ja Viilop tegi kaks tõrjet ning Eesti sai 23:21 võidu!

Kolmandat korda sel turniiril mängu parimaks valitud Timmo viskas kaheksa väravat, Sermat ja Mamporia lisasid kolm, Rebane, Drõgin ja Vahur Oolup kaks ning Kask, Raimond-Eric Jaanus ja Oliver Ruut tabasid korra. Eesti on turniiril visanud 66 väravat, neist 27 on kirjutatud meeskonna kapteni Timmo arvele.

Teistes tänastes A-alagrupi mängudes alistas Šveits Luksemburgi 26:25 ja Makedoonia viimase sekundi viskest Fääri saared 30:29 ning nii on kolme vooru järel Šveitsil ja Makedoonial täisedu kuus punkti, Fääri saartel, Luksemburgil ja Eestil on tabelis kaks silma ning Leedu on punktita. Teisipäeval kohtub Eesti Luksemburgiga.

"Tähtis võit meile, eriti emotsionaalselt," rõõmustas Koks. "Pöörasime eile meeskonnaga rääkides tähelepanu meie nõrkadele kohtadele, lisaks turgutasime vaimu ja käisime Tbilisi vanalinna kaemas. Juba tänahommikuses trennis oli näha, et meeskonnavaim ja -ühtsus oli parem ning eks see tuli mänguski välja."

Peatreenerile pakkus eriti rahuolu kaitsetegevus. "Hea mängu tegi postide vahel ka Viilop, aga eks me täna oma hea kaitse pealt selle võidu saime. Natuke jäi käike vähemaks, kuna Martin Nerut haigestus ja Rauno Kopli vigastas jalga, aga samas saime tagasi Rebase, kes selgelt meie rünnakut teravdas. Teisel poolajal tegime ise elu raskeks, aga tulime välja. Siit on hea edasi minna, oma parimat mängu pole me veel kindlasti näidanud," kinnitas Koks.

Eesti koondise järgmised mängud (algusaeg Eesti aja järgi):

14.08. 14:00 Luksemburg – Eesti

16.08. 12:00 Makedoonia – Eesti