Järgmisse ringi Bosnia ja Hertsegoviina, Makedoonia ning Ungari vastu pääseb vaid grupi võitja. Eesti koondise peatreeneri Kalmer Mustingu sõnul on eduvõimalusi kõigil, ka Eestil. „Ei tasu arvata, et meid ootab ees kerge jalutuskäik," hoiatas Musting optimiste. „Küpros alistas talvel MM-valiktsüklis Valgevene, britid on 2012. aasta Londoni olümpiamängude nimel treeninud kaua koos ja Bulgaaria hakanud tugevalt vastu Euroopa keskmikele."

Musting on kerinud vastasmeeskondade videolinte tundide kaupa edasi-tagasi ja loodab, et suuri üllatusi Londonis teda ees ei oota. „Küprosel on hea tagaliin, kes suudab hästi joonemeestega kokku mängida. Ka väravavahid on neil head, kuid vähemalt talvel jättis kogu meeskonna füüsiline vorm soovida. Suurbritannia aga palkas treeneri Balkanimaadest ja nende stiil on euroopalik. Viljeletakse kiiret käsipalli nagu meil, ent realiseerimine jätab brittidel soovida. Bulgaaria suudab keskmikele tõsiselt vastu hakata, ent kaotusseisu jäädes nad lihtsalt murduvad. Bulgaarlased mängivad samuti kiirelt, miinusena võib välja tuua nõrga kaitsetegevuse."

Edutud kontrollkohtumised paanikat ei külvanud

EM-valikturniiriks Viimsis valmistunud Eesti koondis pidas ka neli kontrollkohtumist. Soomest naasti võidu ja viigiga, Riias aga saadi kaks kaotust. Mustingu meelest pole siiski põhjust häirekella lüüa. „Tulemused läksid järjest kehvemaks, kuid mängupilt pigem paranes," analüüsis ta. „Riias näitasime juba suhteliselt ladusat meeskondlikku tegevust. Katsetasime erinevaid skeeme ja kõik said võrdselt mänguaega. Paraku jäi nii mõnigi küsimärk õhku rippuma, sest kaitse ja kiirrünnakud meil eriti ei töötanud. Kontrollkohtumistes lasime endale visata 30 väravat, ent nii me mänge ei võida. Ka tehnilist praaki tegime liiga palju."

Jaanuaris toimunud MM-valikturniiri eel olid eestlased paremas hoos kui praegu. Mustingul on sellele seletus olemas. „Talvel klubihooaeg käis ja kõik olid tippvormis," sõnas ta. „Praegu annab ühtedel tunda mängupraktika puudumine, teistel aga jällegi tiheda graafikuga kevad. Sädet on kõigil küllaga, ent särtsu mitte."

Londonis tuleb läbi ajada vigastatud Valdar Noodlata

Musting sai sel kevadel enda käsutusse kõik vajalikud mehed peale operatsioonil käinud joonemängija Marius Lepa. Paraku tabas koondist tagasilöök Soomes, kus juba esimeses kontrollkohtumises vigastas õlga Valdar Noodla, kes Londonisse ei sõidagi. „Valdar on meile väga vajalik mängija," ei varjanud Musting. „Ta on universaal ja võib tegutseda erinevatel positsioonidel. Nüüd kasutasin mängujuhi kohal Risto Lepa kõrval Noodla asemel Mait Patraili ning vasaksisemisena tegutses Janar Mägi." Musting lisas, et probleeme on ka Mägiga, kellele teeb visetel valu kõht, kuid see häda ei tohiks meest eriti segada.

Eesti esimeseks vastaseks Londonis on neljapäeval Bulgaaria. Edasi kohtutakse Suurbritannia ja eeldatava peakonkurendi Küprosega. „Mängugraafik pole laita," kalkuleeris Musting. „Avapäeval saame luurata seda, kas Suurbritannia on vahepeal edasi arenenud. Eelmistel turniiridel füüsisega hädas olnud Küprosega on hea kohtuda viimasel päeval, sest äkki ei pea nad seegi kord kolme mängu vastu."

2012. aasta EM-valikturniir, 1. kvalifikatsiooniringi A-grupp:

10.06. (kell 16.30*) Eesti - Bulgaaria

10.06. (kell 20.30) Küpros - Suurbritannia

11.06. (kell 16.30) Bulgaaria - Küpros

11.06. (kell 20.30) Suurbritannia - Eesti

12.06. (kell 14.00) Eesti - Küpros

12.06. (kell 17.30) Bulgaaria - Suurbritannia

* - mängude algused Eesti aja järgi.

Eesti koondise koosseis:

Kaupo Liiva, Kristjan Muuga, Mait Patrail, Janar Mägi, Mario Karuse, Risto Lepp, Dener Jaanimaa, Sten-Erik Lepp, Raido Peedomaa, Mikk Pinnonen, Jaan Kauge, Martin Johannson, Marius Aleksejev, Eston Varusk. Peatreener Kalmer Musting ning treenerid Ain Pinnonen ja Paavo Nelke.