Eesti rahvusmeeskonna koosseisus toimub kindlasti üks muudatus, sest Rasmus Ots kaasa ei tee. Nii tõuseb mängivasse rivistusse Eston Varuski kõrvale teiseks väravavahiks Sittardis tribüünil istunud Marius Aleksejev. Lisaks jõuab alles pühapäevaks Tallinna Karl Roosna, kes täna õhtul Saksamaal koduklubi HSG Krefeldi eest mängib. Seoses Otsa ja Roosna eemalolekuga, kaasati meeskonda Põlva Coopi tagamängija Alfred Timmo.

Thomas Sivertsson: pühapäeval tuleb täiesti teistsugune mäng

"Karl tuleb mänguks tagasi, nii et meil on endiselt 18 pallurit, kelle hulgast valime koosseisu," sõnas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson. "Oleme nüüd kaks päeva Tallinnas tööd teinud ja meeskond on heas seisus, usun et mängijatel kodustes oludes mõnusam tunne. Pühapäeval on oodata täiesti teistsugust mängu kui Hollandis, sellele olemegi treeningutel rõhunud."

Sloveenia võitis mullusel MM-il pronksmedali, EM-ilt on ette näidata hõbe 2004. aasta koduselt finaalturniirilt. Lõppev aasta on seni olnud pettumusterohke. Jaanuaris alistati EM-finaalturniiril küll vahegrupimängus hilisem tiitlivõitja Hispaania, kuid kohamängudele ei pääsetud. Juunis aga kaotati valusalt – kahe mängu kokkuvõttes ühe väravaga – Ungarile ning jaanuaris toimuval MM-il jääb pronksmedal kaitsmata.

"Kahtlemata tuleb meile vastu maailma tippu kuuluv tiim, kes mängib tänapäevast, kiiret ja sujuvat, ütleksin isegi, et ilusat käsipalli," kirjeldas Sivertsson. "Kui Holland rõhus kombinatsioonidele ja tagant visetele, siis sloveenid mängivad loovalt ja väga-väga kiirelt. Ka kaitses tegutsevad nad hollandlastest erinevalt, nii tuleb meilgi valmis olla teistmoodi rünnakuplaanidega."

Kolmapäeval ei lubanud Sloveenia lätlasi kordagi kiirrünnakule, Sivertsson loodab, et pühapäeval nii ei lähe. "Läti ei soovinud riske võtta, meie aga tahame kiireid väravaid ja oleme valmis riskima, aga peame muidugi praagi miinimumini viima. Peame Hollandi-mängust kaasa võtma kõik hea ja üritame kindlasti pühapäeval paremini oma joonist ellu viia," kinnitas Eesti koondise rootslasest juhendaja.

Sloveenia värvikaim kuju on peatreener Veselin Vujovic

Loos on pühapäevased vastased vaid korra kokku viinud. Pea 20 aastat tagasi ehk 1999. aasta mais kaotas Eesti EM-valikmängudes kodus 15 ja võõrsil 14 väravaga. Sloveenia alistas kolmapäeval Mariboris Läti 27:21 (14:7), kusjuures eriti ohtlikud olid tiimi paremääred – Blaž Janc ja Mario Šoštarič viskasid mõlemad viis väravat. Enamik palluritest teenib leiba Meistrite liiga klubides, ent tiimi värvikaim ja vastuoluliseim kuju on kahtlemata peatreener Veselin Vujovic.

Mängijana kuulus tänaseks 57-aastane Vujovic maailma absoluutsesse tippu. 1988. oli ta esimene, kes IHF-i maailma aasta käsipalluri auhinna pälvis. Kui Eesti peatreeneril on ette näidata kaks olümpiahõbedat, siis montenegrolane Vujovic tuli 1984. aastal Jugoslaaviaga olümpiavõitjaks ning sai neli aastat hiljem pronksmedali. Treenerina on Vujovic edu nautinud erinevate klubide ja koondiste eesotsas, kuid paraku kogunud kurikuulsustki.

2002. aastal ründas ta CM Ciudad Reali treenerina eurokarikafinaali järel vastasmeeskonna mängijaid ning kuus aastat hiljem – samuti eurosarjas – kohtunikku. Viimases intsidendis oli oma osa Mait Patraililgi, kes toona Schaffhauseni Kadetteni pallurina Vujovici treenitud Skopje Vardari vastu mängis. Mõlemad teod tõid mehele tegutsemiskeelu, vastavalt kümnekuulise ja aastase.

Eesti – Sloveenia mängu kohtunikeks on käsipalli suurriigi Saksamaa mehed Robert Schulze ja Tobias Tönnies ning Euroopa Käsipalliliidu delegaadina tegutseb Tadas Jansonas Leedust. EM-valikturniiri 4. alagrupi teises kohtumises lähevad pühapäeval Valmieras vastamisi Läti ja Holland.

Eesti koondise koosseis EM-valikmänguks Sloveeniaga: Marius Aleksejev (Akureyri HF), Eston Varusk, Hendrik Varul, Kristjan Muuga, Henri Sillaste, Henri Hiiend (kõik Põlva Serviti), Markus Viitkar ja Robin Oberg (mõl. HC Tallinn), Martin Johannson (Bukaresti Steaua), Armi Pärt (Schwerini Mecklenburger Stiere), Jürgen Rooba (HIF Karlskrona), Karl Roosna (HSG Krefeld), Alfred Timmo (Põlva Coop), Kaspar Lees (HC Kehra/Horizon Pulp&Paper), Dener Jaanimaa (TuS N-Lübbecke), Andris Celminš (RK Maribor Branik), Karl Toom (TV Emsdetten), Kristo Voika (TSG Söflingen). Peatreener Thomas Sivertsson, abitreener Martin Noodla, füsioterapeut Margus Parts, meeskonna juht Priit Allikivi.