Skopjes toimunud kohtumises olid Eesti koondise resultatiivseimad Mikk Pinnonen seitsme, Mait Patrail nelja ning Risto Lepp ja Jaan Kauge kolme tabamusega.

Eesti jäi kohtumise alguses 2:8 kaotusseisu ja sellega oli võitja saatus sisuliselt otsustatud. Lisaks suutsid väljakuperemehed neutraliseerida eestlaste liidri Patraili, kes viskas oma esimese värava alles avapoolaja lõpus. Teisel poolajal oli Makedoonia eduseis 25:15, mille järel väljakuperemehed hoo maha võtsid.

Teises esimese valikgrupi mängus on homme vastamisi Ungari ning Bosnia ja Hertsegoviina.

Eesti peab teise vooru kohtumise juba pühapäeval Põlvas, kus kell 17.45 võõrustatakse Ungarit.

Enne mängu:

Eesti kuulub ühte gruppi Ungari, Makedoonia ning Bosnia ja Hertsegoviinaga.

Turniiri avavoorus kohtutakse võõrsil Makedooniaga ja juba pühapäeval võetakse kodusaalis Põlvas mõõtu Ungarilt. Ülejäänud neli vooru jäävad järgmisse aastasse. Serbias toimuvale finaalturniirile pääseb alagrupi kaks paremat.

„Meie grupi moodustavad ühtlasel tasemel meeskonnad," lausus Eesti koondise peatreener Kalmer Musting. „Kaotama me kindlasti ei lähe kellegi vastu. Võõrsil saab meil raske olema, seega peame kodus võimalikult palju punkte võtma. Eesmärgiks tuleb püstitada pääs finaalturniirile, muidu pole mõtet ju mängima minnagi."

Eestil polnud seekord loosiõnne üle kurta, sest meie lõunanaabrid said endale märksa nimekamad vastased. Lätlased kuuluvad ühte gruppi Saksamaa, Islandi ja Austriaga ning leedulased Horvaatia, Hispaania ja Rumeeniaga.

Meie valikgrupi favoriidiks võib pidada suurturniiride regulaarset külastajat Ungarit. Näiteks tänavu said nad EM-il 16 meeskonna seas 14. koha ning olid aasta varem MM-il koguni kuuendad. Lisaks sellele jõudsid ungarlased ka järgmise aasta MM-ile. „Pean Ungarit ülejäänud konkurentidest pisut tugevamaks, pealegi kuulub neil koondisesse ka muude riikide, nagu Kuuba ja endise Jugoslaavia taustaga mängijaid," analüüsis Musting. „Ungari vastu loodan eeskätt kodumängule, kus edu sõltub eeskätt kaitsest ja väravavahtidest."

Makedoonia on Eesti jaoks juba tuttav meeskond, kellega kohtuti 2010. aasta EM-valiksarjas. Toona olid makedoonlased kodus paremad 31:22, kuid Eestis tehti 28:28 viik. Makedoonia ohtlikkusest annab tunnistust fakt, et 2009. aasta MM-i play-offis saadi kahe mängu kokkuvõttes jagu Pekingi olümpiahõbedast Islandist. „Makedoonia koondis on vananev," iseloomustas Musting Eesti esimest vastast. „Eelmine kord kaotasime neile võõrsil küll üheksa väravaga, ent siis olime noorenduskuuri alguses. Praeguseks on poisid aga hulgaliselt kogemusi saanud, lisaks on nüüd meeskonnas ka paar vanemat meest Kristo Järve ja Jaan Kauge."

Bosnia ja Hertsegoviinat pole suur edu saatnud, ent näiteks eelmises EM-valiktsüklis alistati korra Serbia ning lõpetati grupiturniiri kümnest mängust teenitud 13 punktiga, mis andis kolmanda koha. 2009. aasta MM-valikturniiril jõuti play-offi, kus tuli tunnistada Ungari viieväravalist paremust. „Bosnia on Makedoonia tasemel meeskond," sõnas Musting. „Aga eks kaks esimest vooru annavad hetkeolukorrast selgema pildi."

Eesti koondis peab seekord hakkama saama pommitaja Janar Mägita, kes vigastas pühapäeval toimunud Saksamaa liiga kohtumises achilleuse kõõlust. „Meie jaoks valus löök, sest Mägi trauma kaotamise oluliselt viskejõudu," tõdes Musting. „Algse idee kohaselt tahtsime panustada Mait Patraili, Dener Jaanimaa ja Mägi tugevatele visetele, ent nüüd peame plaane ümber tegema. Seega mängib Patrail enda jaoks põhilisel vasaksisemise kohal ning taga tegutsevad Risto Lepp ja Valdar Noodla."

Musting sai peale vigastatud Mägi ülejäänud vajalikud mängijad eesseisvateks kohtumisteks enda käsutusse, kuid paraku jäi treeningprotsess enne tähtsaid matše ülimalt lühikeseks. „Saime mehed kokku pühapäeval, tegime kaks päeva trenni ja lendasime juba teisipäeva hommikul Makedooniasse," kirjeldas Musting. „Kõige raskem oli traditsiooniliselt kätte saada suurriikides Saksamaal ja Hispaanias mängivaid mehi, sest nende liigades peeti voor veel nädalavahetusel, nagu ka Rootsis ja Norras."

1. valikgrupi ajakava:

27.10.2010 (kell 18.15*) Makedoonia - Eesti
28.10.2010 (kell 19.00) Ungari - Bosnia ja Hertsegoviina
31.10.2010 (kell 17.45) Eesti - Ungari
31.10.2010 (kell 21.00) Bosnia ja Hertsegoviina - Makedoonia
09./10.03.2011 Makedoonia - Ungari
09./10.03.2011 Eesti - Bosnia ja Hertsegoviina
12./13.03.2011 Ungari - Makedoonia
12./13.03.2011 Bosnia ja Hertsegoviina - Eesti
08./09.06.2011 Bosnia ja Hertsegoviina - Ungari
08./09.06.2011 Eesti - Makedoonia
11./12.06.2011 Ungari - Eesti 11./12.06.2011 Makedoonia - Bosnia ja Hertsegoviina