Turniiril osalevad riigid võivad välja panna täiskasvanute või 21-aastaste koondise. Noorenduskuuri läbi tegev Eesti naiste käsipall astubki Viimsis üles järelkasvukoondisega. Peatreener Riho-Bruno Bramanisel ei saa kerge olema, sest vastased Fääri saared, Moldova ja Soome on meie jaoks kõvast puust. Soome näol on tegemist tiitlikaitsjaga ning Fääri saared jõudis kahel eelmisel turniiril finaali. „Jään rahule, kui saame kasvõi ühe võidu," seadis Bramanis eesmärgiks. „Kõige reaalsem on jagu saada Moldovast."

Naiste õpetamine on Bramanisele uus ja suur väljakutse

Varem Eesti meeskonda ja Chocolate Boysi juhendanud Bramanise jaoks on naiste treenimine suureks väljakutseks. „Kui mulle seda tööd pakuti, siis mõtlesin enne nõustumist pikalt järele," meenutas jaanuaris ametisse astunud endine tippmängija Bramanis. „Mul on juba olemas kogemus meeste ja noortega, nüüd saan naistega töötades kõrva taha panna midagi uut."

Bramanise sõnul erineb meeste ja naiste treenimine üksteisest kui öö ja päev. „Naistel on tohutu tahtejõud ning tugev kambavaim," ütles Bramanis pisut üllatunult. „Neile ei pea asju kaks korda üle rääkima, sest nad kuulavad sind tähelepanelikult. Naiste puhul võib miinusena välja tuua, et nad ei ole taktikaliselt nii taibukad kui mehed ja ka tehnika jätab soovida."

Kuna Bramanis on naisi kamandanud kõigest kolm kuud, siis ei taha ta veel oma tööst mingeid järeldusi teha. „Üks asi on treenida, kuid senitehtule annavad hinde ikka tulemused," filosofeeris ta. „Challenge Trophy ongi meile heaks proovikiviks enne veelgi tähtsamaid matše. Igatahes edu nimel peame meeletult pingutama."

Challenge Trophy on ülemaailmne võistlus

Challenge Trophy on ellukutsutud nendele riikidele, kelle koondised ei võta osa rahvusvahelistest tiitlivõistlustest, lisaks loeb koondiste valikul maailma edetabel. Euroopas mängitakse kahes alagrupis, mille võitjad selgitavad tänavu detsembris Taanis toimuva EM-finaalturniiri raames esikohaomaniku. Euroopa tsooni võitja pääseb aga kontinentidevahelisele finaalturniirile, kus vastasteks Aasia, Ameerika, Aafrika ja Okeaania parimad naiskonnad.

Euroopa tsooni 2. alagrupi mängud toimusid märtsis Iisraelis ning sealt väljusid võitjatena korraldajad. Neile järgnesid Küpros, Armeenia ja Malta.

Tänavuse turniiri Eestis korraldamise idee tuli Euroopa käsipalliliidult ja nii otsustatigi siin võistlus enda õlule võtta. „Oleme igal aastal ka meie naistele mõne turniiri leidnud," lausus Eesti Käsipalliliidu vastutav sekretär Pirje Orasson. „Kuna seekord pakuti meile sellist võimalust, siis haarasime härjal sarvist."

Orassoni sõnul tuleb turniir kasuks kogu Eesti käsipallile. „Meile saabusid mänge jälgima Euroopa alaliidu juhid, kes tutvuvad ka siinse olukorraga," rääkis Orasson. „Lisaks toimuvad sel ajal Tallinnas treenerite ja kohtunike seminarid."

Kahel eelmisel turniiril sai Eesti viienda ja kuuenda koha

Eesti naiskond osales ka kahel eelmisel Women Challenge Trophyl. 2006. aastal tehti alagrupis viigid Küprose ja Armeeniaga ning kaotati Bosnia ja Hertsegoviinale. Grupis kolmanda koha saanud Eesti jätkas mänge 5.-8. kohale, kus alistas Albaania ja Armeenia ning tuli kaheksa naiskonna hulgas viiendaks.

2008. aastal saadi alagrupis jagu Küprosest, ent kaotati Suurbritanniale ja Fääri saartele ning lõpetati eelturniir taas kolmandana. Kohamängudel oldi kõigepealt üle Maltast, kuid jäädi siis alla Küprosele. Nii pälviti kaheksa naiskonna seas kuues koht.

Ajakava:

02.04. (kell 16.00) Soome - Moldova
02.04. (kell 17.25) avamine
02.04. (kell 18.30) Eesti - Fääri saared
03.04. (kell 16.00) Fääri saared - Soome
03.04. (kell 18.00) Moldova - Eesti
04.04. (kell 11.00) Moldova - Fääri saared
04.04. (kell 13.00) Soome - Eesti

04.04. (kell 14.25) autasustamine

Eesti naiskonna koosseis: Linda Veski SK Reval-Sport, Kim-Ly Hoang SK Reval-Sport, Mari Pihelgas SK Reval-Sport, Kerli Jõks SK Reval-Sport, Janeli Patrail Põlva Käsipalliklubi, Helena Anijalg Põlva Käsipalliklubi, Jevgenia Krutikova SK Reval-Sport, Maria Ivanova SK Reval-Sport, Aleksandra Gorbunova SK Reval-Sport, Sofia Talalai SK Reval-Sport, Aleksandra Romanenko SK Reval-Sport, Valeria Slogis Spordiklubi Dvigatel, Veronika Londak Spordiklubi Dvigatel, Alina Bežko Spordiklubi Dvigatel, Jekaterina Maizik Spordiklubi Dvigatel, Valeria Malkova Dvigatel.