Lõppeval hooajal oli eestlastega kõige paremini mehitatud käsipalliklubiks välismaal – vähemalt tipptasemel – neljakordne Soome meister Siuntio IF, kus pallisid Ardo Puna, Sten Maasalu, Ott Varik ja Taavi Tibar. Klubi 100. sünniaastapäeva hooajale kõrgete eesmärkidega läinud meeskond jäi aga medalimängudest kaugele ja lõpetas 7. kohaga.

Puna: saan tõsisemalt käsipallile keskenduda

Hoolimata pettumust valmistanud hooajast olid eestlased võtmemängijate seas – Varik lõpetas põhi- ja vaheturniiri kokkuvõttes 150 väravaga snaiprite tabelis teisel kohal, Maasalu oli 114 tabamusega samas arvestuses kaheksas. Vaid kuues kohtumises kaasa teha saanud Puna viskas 52 väravat.

Puna hooaeg jäi suvise põlveoperatsiooni ja hilisema sõrmemurru tõttu enam kui poolikuks, kuid uueks hooajaks sai ta pakkumisi mitmelt klubilt. "Siuntio soovis, et jätkaksin, aga tänu agent Madis Kokkutale sain lepingu hoopis Helsingi IFK-ga," sõnas 25-aastane Põlva käsipallikooli kasvandik.

"Peamiseks teguriks valiku tegemisel sai tõsiasi, et saan HIFK-is keskenduda hoopis tõsisemalt käsipallile, kuna tööl tuleb käia maksimaalselt vaid kaks päeva nädalas," selgitas Puna. "Ja eks enda jaoks ole uus ja huvitav väljakutse ka. HIFK tundis minu vastu huvi juba mullu, aga siis ei soovinud ma klubi vahetada, nüüd aga sõlmisin aastase lepingu."

Varikule ja Maasalule uued lepingud, Tibarile uus amet

HIFK on üks Soome käsipallipioneere ja neljakordne meister, ent viimasest medalistki meeste sarjas möödub järgmisel hooajal 30 aastat. Samal ajal Punaga liitus HIFK-iga ka tänavuse hooaja vahele jätnud Sten Toomla.

Esimese Eesti käsipallurina Euroopa Meistrite liigas – Kreeka klubiga ASE Doukas – esinenud 29-aastane Toomla on Helsingi klubis varemgi pallinud. Lisaks kuuluvad tema Soome eks-tööandjate hulka Åbo IFK, HC West ja Grankulla IFK.

Kaks Siuntio IF parimat snaiprit aga jätkavad samas klubis ka uuel hooajal, sest eelmisel nädalal teavitas klubi uute lepingute sõlmimisest nii Variku kui Maasaluga. Neljas SIF-i eestlane Taavi Tibar võttis karjääris ette uue väljakutse ja asus sama klubi naiskonna peatreeneriks!

"Olen tegelikult juba üle kümne aasta vaikselt noortetreenerina tegutsenud," pole 30-aastase Tibari jaoks uues ametis midagi uut. "Aga seni tegin seda mängimise kõrvalt, nüüd saab Siuntio naiskonna peatreeneritool esmaseks prioriteediks ja põnevaks uueks väljakutseks."

1970-ndate aastate lõpul Soome naiste käsipalli valitsenud SIF sai mullu koduliigas pronksi, ent tänavu pudenes konkurentsist veerandfinaalis. Nii Norras kui Soomes leiba teeninud Tibar mängijana esialgu ei jätka. "Ütleme nii, et tervislikel põhjustel ei alusta ma kindlasti hooaega, aga kunagi ei tea, mis aasta jooksul juhtuda võib," ei tõmmanud Tibar mängijakarjäärile veel joont alla.