Eestikeelne hõige on muidugi klubis mängiva Eesti koondislase Robert Rooba õpetatud väljend. "Hooldemehed ikka aeg-ajalt küsivad midagi, et uusi sõnu õppida. Naaberriik ja vennasrahvas!" muigab eestlane ise.

Delfil avanes võimalus tutvuda lähedalt Jyväskyläs Rooba koduklubi JYP-i tegemistega - millist elu seal elatakse?

"Mängupäev, mängupäev!"

Kui klubi juhtkonna jaoks algab mängupäev kell üheksa hommikul koosolekuga, siis meeskond alustab hommikuse treeningu ettevalmistustega natuke pärast kella kümmet - osad tegelevad soojendusharjutustega, osad muude tegemistega. Rooba tabasime näiteks areeni tribüünide juures intensiivseid hüppeid tegemas.

Robert Rooba treeninguks ette valmistumas

Trenni eel käis riietusruumis vilgas elu, nagu sporditiimide juures ikka. Muusika mürtsub, visatakse nalja ja tuju on hea.

JYPi treeningu eelne melu

Mängupäevale kohaselt ei kestnud hommikune trenn kokkuvõttes väga kaua - põhimängijad olid jääl ehk pool tundi, mille jooksul harjutati rünnakute realiseerimist ning kuulati treenerite näpunäiteid.

JYP-i treening

Lõunapausi järel naasid mängijad jäähalli pärast kella nelja, et end mänguks valmis seada - vahepeal said aga ka eestlased riietusruumidesse pilgu heita. Võõrsilmeeskonna riietusruumi nimetati vaat et uhkusega "Soome liiga kõige s*temaks" - seda ilmestasid näiteks ka dušid, kuhu vähegi pikem hokimängija püsti seisma ei mahtunud.

JYP-i riietusruum

Kuna JYP-i hall on suhteliselt vana ja väike, siis ei ole klubil tegelikult riietusruumide piirkonnas väga palju ruumi. Mängijate lounge'ina tutvustati meile näiteks ühte väikest nurka, kus kolm päevinäinud nahkdiivanit olid televiisori ette kokku lükatud.

Jüri Rooba poja Roberti koha juures

JYP-i riietusruumis leidsime kiirelt üles Rooba koha, kus tema isa Jüri ka naerulsui poseeris. Muuhulgas silmasime aga ka seinal rippunud vihikut, kuhu olid märgitud mängijatele määratud trahvid. Teiste seas oli hiljuti 50 eurot trahvi saanud ka Robert Rooba. Miks?

"Meil on valged kiivrid võõrsil- ja mustad kiivrid kodumängudel ja mina olin võõrsile kaasa võtnud musta kiivri. Kolmikukaaslased küll märkasid seda ja võtsid mu valge kiivri kaasa, aga trahvi sain ikka," selgitas mees ise.

"Teinekord, kui oled hajevil, siis seda ikka juhtub. Hooaja jooksul on mitmed mängijad selle eest trahvi saanud. Me peame selle eest ise hoolitsema, et õige kiiver kaasas oleks."

Robert Rooba uisud

Õhtusel mängul saime näha, kui korda Soome inimestele hoki tegelikult ikkagi läheb: tavalisele reamängule tuli kohale enam kui kolm ja pool tuhat inimest ning erinevad reklaamid ja sponsortahvlid ilmestasid kõikvõimalikke asju. Lisaks sellele, et igal mängijal oli oma isiklik sponsor, oli eraldi sponsor näiteks isegi sellel, kui litter mängust välja läheb! Kogukonnatöö, mille poole üritab jõuliselt liikuda näiteks Eesti klubijalgpall, oli seal täies töös: näiteks panid mängu ajal väljakul kõrval baari püsti kohalikud üliõpilased, kes sellega enda kolmanda liiga meeskonnale raha teenisid. JYP-i mängu lõppedes algaski kohe nende jäätrenn.

JYP vs KooKoo

Mängu lõppedes oli ka näha, et hoolimata võõrmängija staatusest on Rooba JYP-i fännide seas tohutult populaarne: temalt soovisid autogrammi mitmed kohalikud fännid, kes olid mängule tulnud eestlase särgiga. Kui enam kui poolteist tundi pärast mängu lõppu areenilt välja jalutasime, ootas parklas Roobat üks külmetav tüdruk, kes soovis ainult hetkeks oma lemmikmängijat emmata ja temaga paar sõna juttu rääkida. Õues oli kümmekond külmakraadi!

Robert Rooba isiklike fännidega