Triatloni harrastava Toomas Türni mõlemad lapsed, kes tegelevad ujumisega, jõudsid isa eeskujul ka triatlonini. Toomas treenib triatlonideks ja osaleb sageli Igamehetriatloni etappidel ning tänaseks 11-aastane Annabel ja 9-aastane Alexander olid mõlemad tihti raja ääres kaasas. „Kui poodiumile tõusin, oli vaja see järele teha. ja nii ta läks,” ütleb Toomas.

Tahe olla parem

Toomas rõhutab, et laste puhul pole oluline siiski mitte tulemus, vaid osavõtt. „Lastel peavad olema mõistlikud distantsid, et nad ei väsiks liialt ära ja ei tekiks ebameeldivat tunnet,” kinnitab ta, et laps peab saama hea emotsiooni. „Mõlemad lapsed tahavad igal järgneval korral paremini esineda ja analüüsivad omavahel, mis läks kehvasti ja kus aega võita,” kiidab Toomas ja lisab, et on hea, kui lapsel jääma kripeldama tunne, et järgmine kord tahaks veelgi paremini.

Samas on Toomas näinud, kuidas emad-isad sunnivad last raja ääres enam pingutama. „See pole mõttekas, ei tohiks unustada, et tegu on siiski lastega, ning mõistusega peavad asja võtma just vanemad,” räägib ta ja usub, et lapse saavutamissoov on suurem, kui emotsioon säilib hea.

Raja ääres palju ergutajaid

Kui lapsed ei taha halva enesetunde tõttu või muul põhjusel starti minna, siis Toomas neid vastu tahtmist osalema ei sunni. „Vahel juhtub nii, et see, kes oli hommikul kõige tusasem ja polnud rajale minekus üldse kindel, on kohale jõudes esimene, kes riided vahetatud saab,” toob Toomas näite, et positiivne võistlusõhkkond haarab lapsed endasse. Kuna karikasarjades on mitmel aastal osaletud, on ka kaasvõistlejad juba kõikidele tuttavad.

Toomase sõnul on eri gruppide stardid õnneks eri aegadel ehk tal on võimalus lisaks enda osalemisele ka lapsi rajal toetada. Ka teine vanem võiks tema hinnangul raja ääres kaasas olla, nii on võimalik paikneda raja eri osades.

„Muidugi veelgi parem on, kui lisaks emale-isale oleks raja ääres lapsele toeks rohkem pereliikmeid,” arvab ta. Kuna Toomase vend hakkas samuti triatloniga tegelema, siis on nende perel ergutajate hulk raja ääres nüüdseks suurem kui varem.