Melliste triatlon on tugevate traditsioonidega võistlus, kus Eesti tipptriatleedid osalesid juba 90ndate keskpaiku. Just esimestel kordadel pidasid Mellistes tugevaid lahinguid kaks meie tolle aja tuntumat triatlonisportlast Rimmo Kirsimäe ja Kirill Litovtšenko. Toonase Tartu klubi „Tria“ esindaja Kirsimäe oli Mellistes parim aastatel 1996 ja 1998, Litovtšenkole kuulus võit vahepealsel aastal.

Kohalik vallaleht meenutab haaravalt ka aastat 15 tagasi toimunud heitlust, kus Melliste paisjärvest väljus kiireima mehena Marko Albert, ent rattasõit ja jooks tõstsid esikohale Ain-Alar Juhansoni. Samuti sai mitmel korral Eesti triatloni karikaetapiks olnud Melliste rohkelt tähelepanu 2011. aastal, mil televisioonis näidati mitmeosalist spordisaadet „Täär treenib triatloniks“.

Ehkki Melliste pole tänavu Eesti Triatloni Liidu karikaetapiks, mistõttu võib osalejate hulk olla seekord tagasihoidlikum, suudab see üritus pakkuda jätkuvalt midagi uut ja erilist. Nii toimub järgmise pühapäeva võistlus hoopiski eraldistardist, kus iga 30 sekundi tagant lähetatakse järjekordne võistleja rajale. Võistlusrada koosneb 300 m ujumisest, 8 km rattasõidust ja 2 km jooksuosast.

Melliste triatloni korraldajale Margus Püvile ei meenu, et Eestis oleks varasemalt eraldistardist triatlonivõistlusi tehtud. „Eraldistardi plussiks on kindlasti see, et kõik osalejad saavad veest tervelt ja puhtalt minema. Mitmesaja osalejaga mass-startides on sinised silmad ja puruks löödud ujumisprillid tavaliseks nähtuseks. Nüüd on inimestel, kes triatloni just ujumise pärast pelgasid, hea võimalus asja rahulikult proovima tulla,“ räägib Püvi.

Ohtu, et ujumine võib madala veetemperatuuri tõttu üldse võimatuks osutuda, Püvi ei usu. Juba praegu on järvevee soojus ca 16-17 kraadi ning loodetavasti teeb nädala jagu juunikuu päikest veel oma tööd. Negatiivse stsenaariumi korral võistlus siiski ära ei jää, küll aga viiakse läbi 2 km + 8 km + 2 km duatloni vormis.

Melliste triatlon toimub 14. juunil, pühapäeval, stardiga Melliste paisjärve kaldalt.