Legendaarsel täispika triatloni MM-il viiendat korda osalenud Alberti lõppaeg on parim, mille Eesti triatleet eales Hawaiil saavutanud, olgugi, et koha poolest suutis Albert 2011. aastal ühe positsiooni võrra kõrgemal lõpetada. Endast seitse aastat nooremat ja 22. kohal lõpetanud Kotsegarovit lõi Albert seejuures pea kümne minutiga.

Aasta oodatuim päev algas Alberti kui triatlonieliidi ühe parema ujuja jaoks suurepäraselt: 3,8 km ujumisringilt suundus eestlane ühes tiitlikaitsja Jan Frodeno ja inglase Harry Wiltshire´iga vahetusalasse esimesena, kulutades Vaikse ookeani lainetes aega 48 minutit ja 4 sekundit. Kotšegarov jõudis maismaale enam kui kuus minutit liidritest hiljem.

Rattadistantsi esimene pool kulges mõlemale eestlasele soodsates tingimustes. Kahekümnemeheline liidergrupp, õigemini rivi, mille esimeses pooles pedaalis ka Albert, ei kruvinud tempot ülearu kõrgeks, mis võimaldas tagant tulevatel meestel ujumises kaotatut tagasi teha. Eriti hästi tulid ülesandega toime austerlane Michael Weiss ja sakslane Sebastian Kienle, kes poole maa järel juba ise võistlust dikteerima asusid.

Edasi rivi küll kohati lagunes, ent 180 km rattasõidu lõppedes olid esimesed kaheksa sportlast ikkagi minimaalsete vahedega maratonijooksule liikumas. Tõsi, Albertit nende hulgas enam ei olnud, ent 11-ndna jooksma pääsenud eestlasel polnud ei positsiooni ega nelja ja poole minutilise kaotuse osas põhjust palju nuriseda.

Jooksu alguses oli kohe selge, et taaskord pääseb Hawaiil maksvusele sakslaste võim ja tugevus. Esimestena jooksurajale suundunud Frodeno ja tunamullune võidumees Kienle vahetasid teineteisega paar sõna, muigasid, ning peagi oli jälitajate ees enam kui kaheminutiline edu sisse tehtud.

Albert tõusis jooksu alguses kohe üheksandaks, ent Hawaii kuumus ühes tugevamate konkurentidega tõukasid ta tasahaaval esikümnest välja. Rattarajalt 30-ndana saabunud Kotšegarov parandas küll hoolega kohta, ent hea sõber ja kaaskannataja jäi sedapuhku kättesaamatuks. Esmakordselt Hawaiil finišeerinud Kirill sai lõppajaga 8.38.00 kirja 22. koha, samas kui ajaliselt karjääri parima Hawaii tulemusega lõpetanud Albert oli 14.

Maailma parima raudmehe väljaselgitamisel üllatusi ei sündinud. Alates 10. jooksukilomeetrist ennast Kienlest lahti rebinud Frodeno jooksis 42,2 km maratoni ajaga 2.45.34 ning triumfeeris teist aastat järjest Hawaii Ironmani võitjana. Lõppresultaadina läksid sakslasele kirja numbrid 8.06.30.

Maailmarekordimehest kolm ja pool minutit hiljem finišeeris teisena silmnähtavalt pettunud Kienle, kolmandale kohale tõusis samuti Saksamaa triatleet, üliõnneliku Patrick Lange näol. Viimati nähti Hawaiil sakslaste kolmikvõitu 19 aastat tagasi.

Naiste võit läks teist aastat järjest Daniel Ryfile, kes triumfeeris uue rajarekordiga 8.46.46. Šveitslannale järgnesid Mirinda Carfrae ja Hether Jackson, põhjanaabrid soomlased said rõõmustada Kaisa Lehtoneni kõrge viienda koha üle.