Neljandat aastat järjest kvalifitseerunud Albertile ei tulnud kutse saamine iseenesest üllatusena, kuna hooaja vältel saavutatud head tulemused olid pääsu Hawaiile teoreetiliselt juba ammu taganud. Suure osa tööst tegi Marko mäletatavasti ära juba märtsi alguses, kui ta naasis Uus-Meremaalt oma karjääri esimese Ironman võiduga.

Nüüd, kus kutse käes, on Albert hooaja peaeesmärki silmas pidades alustamas peagi ka oma viimast tõsisemat ettevalmistusperioodi. „Olen veel paar nädalat Eestis ja siis siirdun viieks nädalaks Lanzarotele treeninglaagrisse. Sealt otse aga lendan juba Hawaii Suurele Saarele, ettevalmistusele viimast lihvi andma,“ valgustab Albert oma edasisi kavatsusi.

Vastates küsimusele, kas ootused Hawaii osas on tänavusel aastal kuidagi kõrgemad, jääb Marko esialgu tagasihoidlikuks. „Ootused ei ole kindlasti kõrgemad kui varasematel kordadel,“ räägib Albert. „Eesmärk jääb ikka samaks - realiseerida ennast võistluspäeval maksimaalselt ja tunda finišijoonel, et täna endast rohkem midagi võtta enam ei olnud.“

Hea tulemuse saavutamine Hawaii Ironmanil koosneb Marko sõnul väga mitmest komponendist, millest esimesena nimetab ta peatselt algava ettevalmistusperioodi läbimist ilma suuremate möödalaskmisteta. „Oluline on saabuda Hawaiile nii vaimselt kui füüsiliselt heas seisus,“ rõhutab Marko eelseisva Lanzarote treeninglaagri tähtsust.

Määravaks faktoriks, mis tulemust kummaski suunas mõjutada võivad, on ka Hawaiil valitsevad ilmastikutingimused, mis avalduvad võistlejatele ennekõike tugevate tuulte, kõrge lainetuse ning erakordselt kõrge õhutemperatuuri kaudu. Sooja on võistluspaigas tavaliselt 30-35 kraadi ning jooksudistantsil kütab sportlasi asfaldilt veel omakorda 50-kraadine kuumus.

„Võistluspäeval tuleb suuremas osas teha enda võistlust ja olla valmis ka selleks, et mitte midagi ei lähe nii nagu oli ette planeeritud,“ toob Albert välja raske katsumuse kaks põhitõde. Väga palju oleneb Marko sõnul ka sportlase vaimsest tugevusest, sest tihtipeale ei võida Hawaiil mitte füüsiliselt, vaid vaimselt kõige kõvem sportlane.

Enda nõrgema küljena näeb Marko jätkuvalt aga rattasõitu, mille parandamise kallal tuleb tal veel enda sõnul kõvasti tööd teha. See on ka üks põhjuseid, miks ta tänavustel kodustel triatlonivõistlustel on tihti just ratturina osalenud erinevate teatetiimide koosseisus. „Kuna siinsed võistlused on tugeva treeninguna olnud sobivatel ajahetkedel, siis olen need võimalusel ka kaasa teinud," põhjendab Marko teatevõistlustel osalemise tagamaid. „Pealegi on võistkondlikult koos sõpradega alati tore võistelda,“ nendib Albert rahulolevalt.

Lisaks Markole on eestlastest head võimalused Hawaiil proffide arvestuses starti pääseda ka paari nädala tagusel Ironman UK-l kolmandaks tulnud Kirill Kotšegarovil, kes peab siiski ära ootama teise kvalifitseerumisvooru tulemused. Läbi ajaloo on eestlasi Hawaii Ironmanil oselenud kokku üldse 13 triatleeti, kellest parim aeg, 8 tundi 35 minutit ja 18 sekundit, on ette näidata just Marko Albertil.