1984. aasta 28. juuni varahommikul kell kolm alustasid just Voka endise vallamaja juurest 200 kilomeetri pikkuse jalgrattadistantsi läbimist neli spordifanaatikut nimedega Agu Normak, Aadu Pekk, Arvo Tenner ja Olev Marja. Tunniste vahedega järgnesid esimestele startijatele veel Oivo Selder, Sulev Marja ja Kaarel Schmidt.

Erinevatel aegadel startijatel oli ühine eesmärk rattasõidu lõppedes hüpata Kohtla-Järve ujula basseini, ujuda seal kaks kilomeetrit, seejärel joosta veel täismaraton otsa ning finišeeruda kõik solidaarselt kella viie paiku õhtul Voka staadionil. Nii saigi Eestis ja terves Nõukogude Liidus, tõsi küll natukene tavapäratus alade järjestuses ja distantside pikkuses, alguse triatlon.

Toona rajale läinud Aadu Pekk meenutab, et starti olid jälgima tulnud ka kolm Toila küla noorukit. Nemad olid lugenud Eestis senitundmatu triatloni esmakordsest toimumisest Noorte Hääle rubriigist „Ainult üks küsimus” ja tahtsid veenduda, et „raudse mehe eksam” sel ööl tõepoolest algab. Peale kohalike noorte olid üritusest lugenud ka Tartu Ülikooli spordimeedikud, kes samuti varahommikul Vokasse saabusid. Varem polnud neil sedavõrd suurte koormuste mõju võistlejatele mõõta ega uurida veel õnnestunud.

Nüüd, 30 aastat hilisemal juubelitriatlonil sedavõrd pikki distantse Vokal ei läbita. Kell 16.00 peetava põhidistantsi pikkusteks on 600 m ujumist, 20 km rattasõitu ja 6 km jooksu. Teiste hulgas on põhidistantsile registreerunud end ka meie mudrdmaasuusatamise sprindiässad Peeter Kümmel ja Kein Einaste. Samuti on rajale minemas Eesti Täispika Triatloni kolmekordne võitja Indrek Teppo.

Kellaajaliselt varem toimub Vokal ka laste duatlonistart ning nn. Grand Masters triatlon, kus stardijoone taha kogunevad kõik need mehed ja naised, kes oma elu esimese triatlonistardi tegid enne 1990. aastat.

Voka juubeliõhtu lõpetatakse toreda peoga, mille raames toimub ka vanade triatloniasjade oksjon.