Jaanipäeva eelse suure triatloni starti oli kogunenud enamik meie triatloni koorekihist. Võistluse taset tõstis märgatavalt Eesti viimaste aastate parimate triatleetide Marko Alberti ja Kirill Kotšegarovi kaasategemine, samuti ei puudunud piirilinnast tiitlikaitsja Harri Sokk, sügisel poolpika triatloni MM-il osalenud Silver Mikk, ultratriatleet Rait Ratasepp ning äsja Hawaii Ironmani pääsme lunastanud Ain-Alar Juhanson.

Pedeli paisjärve kaldalt startinud rohkem kui 200 võistleja seast eraldus peale lähte andmist koheselt maailma pikamaatriatleetide hulgas üheks paremaks ujujaks tituleeritud Marko Albert, kes kulutas 1,9 km ujumisdistantsi läbimiseks 22 minutit ja 49 sekundit. Tükk tühja vett ning pea neli minutit hiljem jõudis vahetusalasse teisena Mart Suurkivi, siis riburada pidi juba teised tegijad eesotsas Kotšegarovi ning lätlaste Sandris Sika ja Mikhail Tinovitckiga.

Rattarajal jätkas Albert liidrikohal püsimist, ent tema selja taga hakati hoolega positsioone ümber mängima. Nii tõstsis päeva parimaid sõiduaegu näidanud Kotšegarov ja Sokk ennast peagi Alberti kannule. Konkurentsi lülitus ka soomlasest põhjanaaber Jarmo Rissanen.

Poolmaratonile siirdusidki esimestena juba Kotšegarov ja Sokk. Suurema osa võistlust juhtinud Albert enam jooksurajale ei läinudki. Eesti parima raudmehe sõnul oli Valgas üksnes kahe osaalal läbimise näol tegemist ette planeeritud otsusega ning ühe osana ettevalmistusest kahe nädala pärast Frankfurtis toimuvateks Ironmani Euroopa meistrivõistlusteks.

Alberti kõrvaleastumine mängis jooksurajal kõik trumbid kätte Kotšegarovile, keda keegi enam püüda ei suutnudki. Ajaga ainsana alla nelja tunni (03:59.01) distantsi läbinud Kirilli jaoks oli see karjääri neljandaks poolpika triatloni Eesti meistritiitliks.

Kirillist 7 minutit ja 51 sekundit hiljem ületas finišijoone kahel viimasel aastal Valgas võitnud Harri Sokk. Kolmandale kohale jäi tugeva jooksuga püsima Jarmo Rissanen, kes edestas Eesti täispika triatloni võitjat Villu Vakrat.

Alati triatloniradadel kaasa tegev poliitik Jürgen Ligi näitas, et ministriportfelli vahetus ei ole tema vormile negatiivset mõju avaldanud. Aeg 04:52.46 tagas värskele haridus- ja teadusministrile 56. koha. Profijalgpallist taandunud Raio Piiroja lõpetas poolpika katsumuse ajaga 05:10.57.

Naiste arvestuses krooniti Eesti meistriks Iina Lumiaho ajaga 04:54:21. Suure edu teisena lõpetanud Jane Oidekivi ees tegi Trismile´i klubi liige sisse just jooksuetapiga, kus ta oli Oidekivist veerand tunni jagu nobedam. Kolmandana finišeerinud lätlanna Olga Luksa kaotas võitjale juba enam kui 25 minutiga.

Eesti triatloni karikasarja teine etapp toimub järgmisel nädalavahetusel Viljandis, kus võisteldakse sprindidistantsil.