Kell 8 varahommikul Saku vallas asuvas Tammemäe karjääris startinud võistlejatel tuli läbida 3,8 km ujudes, 180 km rattasadulas ja 42,2 km joostes. Kui esimesel korral, 2006. aastal, osales Keila lähistel peetud võistlusel üksnes kaheksa sportlast, siis tänavu oli täispikale distantsile oma nime kirja pannud 68 triatleeti. Lisaks eestlastele olid stardis ka külalised naaberriikidest Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt, samuti Suurbritanniast.

3,8 km pikkusel avaalal väljus veest esimesena Hawaii Ironmaniks valmistuv Marko Albert, kes edestas ülejäänud võistlejaid, sealhulgas Vakrat, enam kui 7 minutiga. Albert jõudis pärast 180 km rattasõitu oodatult esimesena ka teise vahetusalasse, ent kuulutas sellega oma tööpäeva lõppenuks. Eesmärk kaks osaala pingevabalt ja tugeva treeninguna läbida oli täidetud ning ees on ootamas peatne sõit välislaagrisse.

Alberti kõrvalastumise järel tõusis hoobilt võistluse peafavoriidiks 30-aastane Villu Vakra, kes möödunud hooajal naases Hawaii Ironmanilt eestlaste parima tulemusega. Kahe aasta eest siinsamas Triathlon Estonial rajarekordi püstitanud Saaremaa mehele püüdsid tugevat konkurentsi pakkuda veel Rainer Kuhi ning 2015. aastal võidutsenud Toomas Lelov.

Ent enam kui kümmekond minutit kaotust nii ratta- kui maratonirajal kallutasid jõudude vahekorra selgesti Vakra kasuks. Jooksumaratoni aeg 3:16:51 tagas Vakrale kokkuvõttes kindla esikoha ühes kõrgest klassist lõpptulemusega 8:49:39. Tegemist on kolmanda korraga, mil Eestimaa pinnal on täispikk triatlonidistants läbitud ajaga alla 9 tunni.

Teisena lõpetanud Rainer Kuhi ajaks märgiti numbrid 9:08:25, kolmandana lõpetanud Lelovil 9:25:12. Naistest suutis raske katsumuse ainsana lõpetada Tiina Krutob, läbides võistlusraja 14 tunni ja 41 minutiga. Tunamullu publikut võimsa sooritusega hullutanud Kadri Possul oli seekord sunnitud katkestama.

Triathlon Estonia raames toimunud poolpikal triatlonil maitsesid võidurõõmu Heigo Nõmmik (4:06:31) ja Alina Antonova (5:02:32). 1,9 km ujumisest, 90 km rattasõidust ja 21 km jooksust koosnenud võistlustrassi lõpetas tänavu kokku 63 võistlejat.