Nadal tunnistas pressikonverentsil, et oli pärast märtsikuist Indian Wellsi turniiri, kus ta pidi enne poolfinaali Federerile loobumisvõidu andma, nii füüsiliselt kui ka vaimselt madalseisus. "Olin energiat kaotanud, sest mul oli järjest liiga palju probleeme olnud. Oli tähtis, et mul oli neil hetkedel ümber mu tiim, perekond ja kõik need õiged inimesed. Monte Carlo ja Barcelona turniiri algus olid mu jaoks rasked, sest vaimselt ma ei nautinud seda. Olin tervise pärast liiga mures ja ausalt öeldes liiga negatiivne," rääkis 33-aastane hispaanlane.

"Pärast Barcelona esimest ringi oli mul võimalus jääda paariks tunniks üksinda ruumi ning selle peale mõelda ja otsustada, mida ma peaks tegema. Mul oli vaja paar asja selgeks mõelda. Üks võimalus olnuks mõneks ajaks paus teha ja keha terveks saada, teine oli muuta drastiliselt oma suhtumist ja vaimsust, kuidas ma järgmised paar nädalat mängin."

"Selle mõttetöö tulemusena suutsin end lõpuks muuta. Pärast seda esimest matši Barcelonas [Leonardo] Mayeri vastu, ma arvan, on asjad iga päev paremuse suunas läinud. Ma ei mänginud Barcelonas järgmised kolm ringi üldsegi halvasti. Madridis olin veel parem ja Roomas juba palju parem ning siin tegin suurepärase turniiri. Selle trofee võitmine tähendab mulle palju, aga isiklikult tunnen ma rohkem rahulolu sellest dünaamika muutusest," lisas Nadal, kes Monte Carlos, Barcelonas ja Madridis kaotas poolfinaalis ning French Openile eelnenud Rooma mõõduvõtul marssis võiduka lõpuni välja.

Tipphetked ja autasustamine:

Nadalilt uuriti, kui väga ta ihkab järgi jõuda Roger Federeri 20 suure slämmi rekordile ning mida tähendab tema jaoks fakt, et ta pole sellele oma karjääris veel kunagi nii lähedal olnud.

"Loomulikult me surume teineteist takka. Aga mul on karjääris umbes 15 või veel rohkemgi suuri slämme kaotatud vigastuste nahka. Aga ausalt öeldes pole ma kunagi eriti nurisenud, sest ma pole kunagi üritanud Rogerit kinni püüda. Ma pole selle pärast üldsegi mures. Sa ei saa kogu aeg olla frusteerunud, sest naabril on sinust suurem maja või suurem telekas või suurem aed. See pole viis, kuidas mina elule vaatan. Üritan lihtsalt asju teha omal moel, tunda, et mul on paljudes asjades, mis minuga on juhtunud, õnne. Ning kui mul õnnestub enne karjääri lõppu võita veel mõned suured slämmid ja Rogerile lähemale pääseda, oleks see uskumatu. Kui nii ei lähe, on see ikkagi uskumatu," vastas Nadal.

"Enne seda küsimust oli see viimane asi, millele ma täna mõtlesin. Minu jaoks on põhiline, et ma sain taaskord end Roland Garrosi väljakul nautida. Annan endast parima, et tennist jätkuvalt nautida, võistelda kõrgeimal tasemel ning eks siis näha ole, mis tulevikus juhtub."