Margit, kui sinuga intervjuud kokku leppisime, väitsid sa, et pole millestki kõnelda. Sinu tujulangus on mõistetav, sest seljavigastus ei taha taanduda?

Ei ta­ha, ars­tid­ki ei os­ka öel­da, mil­les põhjus. Pean ole­ma kan­nat­lik ja oo­ta­ma. Oo­ta­mi­ne hak­kab ju­ba när­vi­de pea­le. Saan joos­ta, uju­da, na­tu­ke jõusaa­lis te­ha, pi­sut ka män­gi­da. Ent tõsi­sest tree­in­gust on asi kau­gel. Kui saan re­ke­ti kät­te võtta, siis mõis­tan, kui vä­ga ma se­da män­gu ar­mas­tan.

Kui õigesti mäletan, pole sa vigastustega üleliia sageli hädas. Saad nüüd kõik korraga kätte?

Vist küll. Mul po­le tões­ti suu­re­maid vi­gas­tu­si ol­nud ja loo­dan, et neid ei tu­le ka. Mui­du­gi tean, et üks­ki sport­la­ne ei saa lä­bi vi­gas­tus­te­ta, kuid ik­ka­gi on see äär­mi­selt tüli­kas.

Kunagi ei tea, mis millekski kasulik. Äkki sugeneb sullegi sellest kasu?

Kui nii võtta, on­gi vist tul­nud. Saan nüüd ome­ti Au­den­te­se üli­koo­li lõpe­ta­tud. Ba­ka­lau­reu­setöö on val­mis, kaits­mi­ne mai lõpus. Siis on kuus aas­tat ve­ni­nud õpin­gud lä­bi. Kar­dan, et kui ma olek­sin ter­ve ol­nud ja tur­nii­ri­ka­rus­sel­lis sees, olek­sin pi­da­nud lõpe­ta­mi­se jäl­le eda­si lükka­ma.

Mis erialal lõpetad?

Fi­nants­juh­ti­mi­se.

Ja hakkad sel erialal kunagi ka tööle? Või tuleb sinust hoopis treener?

Loo­dan, et ma ei pea veel nii­pea ot­sus­ta­ma. Tun­nis­tan, tree­ne­ria­me­ti­le olen mõel­nud, kui­gi see eel­dab sa­ma­su­gust pühen­du­mist kui män­gi­ja töö. Sind tuleb kiita. Väga paljudel tennisetüdrukutel nii meil kui ka kaugemal on keskkoolgi lõpetamata?

Ma po­le ol­nud vä­ga an­de­ka­te tüdru­ku­te seas, kes ju­ba koo­li-ajal tip­pu jõud­sid ja möö­da maail­ma hak­ka­sid rin­gi sõit­ma. Mul on ol­nud roh­kem ae­ga - se­da komp­li­men­ti ei saa ma omaks pi­da­da.

Sinu vigastusperioodi langes ka üks ülendav sündmus, Eesti naiskonna jõudmine Föderaratsiooni karikasarja Maailmaliigasse. Kuidas sa seda ise hindad?

Olen il­ma iga­su­gu­se iroo­nia­ta uh­ke, kui­gi ma ei saa­nud nais­kon­da ise ai­da­ta. Pi­din is­tu­ma plat­si kõrval ja tüdru­kuid er­gu­ta­des käed va­lu­saks ta­gu­ma. Kaia ja Ma­ret te­gid oma töö imehäs­ti. Kui pal­ju­del ala­del me nii kõrgel ole­me?

Kuidas iseloomustad oma naiskonnakaaslasi. Tunned neid kindlasti hästi, kuigi naiskond ise tuleb kokku väga harva...

Kaia ja Ma­ret on loo­mult eri­ne­vad, mõnes mõttes lau­sa vas­tand­li­kud. Kaia on äär­mi­selt vi­sa ja si­hi­kin­del, noor­te­le ten­ni­setüdru­ku­te­le Ees­tis on ta kind­las­ti tõsi­ne eesku­ju, ku­hu kõva töö­ga jõuda võib. Ma­ret on emot­sio­naal­ne ja nai­se­lik, loeb häs­ti män­gu ja on kõva kä­si paa­rismän­gus. Ole­me kol­me­ke­si koos har­va, kuid igav nen­de­ga ei hak­ka.

Kuhu paigutaksid iseenda?

Sin­na ku­sa­gi­le va­he­pea­le. Hoian end ta­ga­si, kuid ta­hak­sin väl­ja­kul ol­la emot­sio­naal­sem ja mõ-ni­kord ehk ka re­ke­tit loo­pi­da. Erae­lus olen ra­hu­li­kum. Mu emot­sio­naal­sem pool on pä­rit emalt, kes on ve­ne­lan­na­de­le ise­loo­mu­li­kult tem­pe­ra­ment­ne. Isa on aga va­na ra­hu ise.

Su isa on kindlasti igal Eestis peetaval mängul kohal. Kas ema ka?

Sa­ge­li. Mi­nu fänn on ta kind­las­ti. Isa pa­ni mu seits­me­selt Ha­rald Ran­nu juur­de ten­nist män­gi­ma, kui­gi va­li­ku all ol­nud ka uju­mi­ne, iluui­su­ta­mi­ne ja ker­gejõus­tik, mi­da ta ise noo­ru­ses har­ras­tas. Isa on ten­ni­ses tead­jaks saa­nud koos mi­nu­ga.

Su isa nimi on Arnold Rüütel. On see nimi ka segadusi põhjustanud?

Ik­ka. Mi­nu käest on sa­ge­li pä­ri­tud, kas olen pre­si­den­di tütar või vä­he­malt su­gu­la­ne. Mi­nu tea­da ei ole me su­gu­la­sed.

Väljas on kena kevade ja sina 25-aastane. Kas Rüütli nime asemel ei kipu mõni teine tulema?

Esial­gu mit­te. Olen va­ba ja val­la­li­ne. Püsi­su­het prae­gu po­le, kui­gi noo­ri ar­mas­tu­si on ol­nud ja mõni­kord on tul­nud ka mõned peat­äied nut­ta.

Vasta nüüd ausalt: kas oled tennise tõttu millestki ilma jäänud?

En­da mee­lest mit­te. Ma ei jä­ta pi­dut­se­ma­ta, ent ei tee se­da kind­las­ti män­gueel­sel ööl. Ei pi­dut­se ka nii pi­kalt. Pean rezii­mist enam-vä­hem kin­ni, kuid ei tee se­da sun­ni­tult. Võtan se­da kui loo­mu­lik­ku nõuet.

Ole nüüd veel kord aus: mitu kilo on sul kolmekuulisel vigastusajal juurde tulnud?

(Süüdla­se näo­ga) Vist ki­lo­ke­ne ik­ka on... Aga mul ei ole kaa­lu­ga üldi­selt prob­lee­me. Kui hak­kan täis­koor­mu­se­ga har­ju­ta­ma, kaob see ki­lo.

Kas rahvusvahelistel turniiridel kurdavad naismängijad sageli kaalu üle?

See po­le kind­las­ti ten­ni­se­ga seo­tud. Iga tüdruk usub si­si­mas, et on pak­su­ke ja peab käh­ku al­la võtma.

Kes on tennises lemmikud?

Nais­test Se­re­na Wil­liams. Mees­test Ra­fael Na­dal ja Ro­ger Fe­de­rer.

Kelle poolt sa Nadali ja Federeri pikkades mängudes oled?

Fe­de­re­ri. Mul on tast na­tu­ke kah­ju, ta on ülian­de­kas, ini­me­se­na meel­div ja ten­ni­se heaks nii pal­ju tei­nud. Ta ki­pub Na­da­li vi­sa­du­se­le ja töö­ku­se­le vii­ma­sel ajal pi­sut al­la jää­ma.

Sind on juhendanud peaaegu kogu Eesti treenerkond. Kas oled nii konfliktne kuju?

Üld­se ei ole. See on liht­salt nii treh­va­nud. Aga tõsi on see, et mul oleks na­gu jäl­le uus tree­ner, see­kord ko­gu­ni kaks tükki kor­ra­ga ja vä­lis­maalt. Giam­pao­lo Cop­po ja te­ma noo­rem part­ner Piet­ro on mõle­mad room­la­sed, meid viis ühen­dus­se Kaia tree­ner Lu­ca Ap­pi­no. Olin Itaa­lias kaks nä­da­lat ja kuul­sin komp­li­men­te oma aren­guvõima­lus­te suh­tes. Koh­tu­me uues­ti al­les siis, kui olen täies­ti ter­ve. Siis kir­ju­ta­me ka le­pin­gule al­la ja le­pi­me kok­ku koostöö­vor­mi­des.

Saatuse sõrm: kolme Eesti juhtiva mängija treenerid on itaallased. See ei too ometi head, öeldakse, et itaallased õpetavad ainult toksima.

Esi­me­se kok­ku­puu­te põhjal ma se­da ei ütleks. Küsi­mu­si võib tek­ki­da pi­gem siis, kui kumb­ki või üks neist ei saa mind tur­nii­ri­del saa­ta. Ent ai­nult paar tree­ne­rit, Re­ne Busch ja Ta­nel Lu­ka näi­teks, on mi­nu­ga tur­nii­ri­del ol­nud.

Kellele tahaksid tänulik olla?

Enn Pan­di­le ja Tal­lin­ki­le. Ten­ni­se­lii­du­le. KIA Mo­tor­si­le. Mul po­le ku­na­gi pal­ju spon­so­reid ol­nud. Ena­mas­ti po­le­gi. Va­ne­ma­te­le.