Maailma edetabeli 27. reket Kaia Kanepi kaotas hooaja esimeses kohtumises Brisbane’i turniiri avaringis endast viis kohta tagapool olevale venelannale Alissa Kleibanovale 1:6, 4:6.

Kanepit vedas ainult 73 minutit kestnud mängus alt serv, ta võitis ainult 59% esimese servi punktidest Kleibanova 86% vastu. Eestlanna teenis 1725 dollarit, kuid ainult ühe reitingupunkti.

Kanepi ja tema tiim tundusid väga löödud olevat. Kokkulepitud kõneseansi ajal oli Kanepi mobiiltelefon välja lülitatud, mänedžer Enn Pandi abi Urmas Liiv võttis küll kõne vastu, kuid mõne lause järel see katkes. Hiljem oli Liivi telefon juba välja lülitatud.

Liiv jõudis kõnelda, et Kanepi räägib arvatavasti pärast Sydneysse jõudmist. Pühapäeval algab seal viimane Austraalia lahtiste meistrivõistluste eelne jõuproov, 600 000-dollarilise auhinnafondiga Premier-turniir.

Kanepi isa Jaak jälgis vana aasta lõpus tütre viimast hooajaeelset treeninglaagrit Tais, kuhu jäi ise veel nädalaks puhkama.

„Nii palju ma Brisbane’ist kuulsin, et Kaia mäng oli olnud vigaderohke,” lausus Jaak Kanepi. „Pingutas võib-olla üle. Ootused olid ju suured, viimane mäng oli kaks kuud tagasi ja uus hooaeg väga oodatud. Kaia seisund peaks olema küll hea, ettevalmistus treener Luca Appino käe all on sujunud hästi.”

Tugevakoosseisulisel Sydney turniiril pääseb Kanepi otse põhitabelisse.

Turniiridel muudatused

Alanud hooajal on WTA turniiridel muudatusi. Kui seni jagati turniirid nelja tugevuskategooriasse, siis tänavu on tugevusastmeid kaks.

Neljale tippturniirile (Austraalia, Prantsusmaa ja USA lahtised meistrivõistlused ning Wimbledon) järgneb 20 Premier-turniiri, mille auhinnafond on vä­hemalt 600 000 dollarit.

Madalamal astmel seisavad 28 rahvusvahelist turniiri. Võrdluseks: Brisbane’i turniir oma 220 000-dollarilise auhinnafondiga kuulub rahvusvaheliste turniiride sekka, pühapäeval algab Sydney võistlus on aga kõrgema kategooria Premier-turniir.

Muudetud on ka punktisüsteemi. Enam väärtustatakse kõrgematesse ringidesse jõudmist. Brisbane’i poolfinaali jõudmine annab 130, finaalikoht 200 ja esikoht 280 punkti. Eelmisel aastal teenis Kanepi Souli turniiril (tollane IV kategooria) poolfinaali pääsemise eest ainult 50 punkti. Sydney turniiril maksab poolfinaal 200, finaal 320 ja esikoht koguni 470 punkti.

Võistkondlik Föderatsiooni karikasari siia arvestusse ei käi. Eesti mängib tänavu veebruaris Euro-Aafrika tsooni esiliigas Tallinnas.