BBC ja BuzzFeed News väidavad, et kihlveopettuses ehk mängude meelega kaotamsies kahtlustatakse kümneid tippmängijaid, kuid kahtlusalustel, kelle hulgas on ka suure slämmi tiitlivõijaid, on lastud edasi mängida.

Nimetatud väljaannete käsutuses on dokumendid, mille on neile edastanud tennisemaailma siseasjadega seotud inimesed. Need sisaldavad 2007. aastal meeste tenniseorganisatsiooni ATP läbi viidud uurimise tulemusi.

Kihlveopettuse juured ulatuvad Venemaale, Põhja-Itaaliasse ja Sitsiiliasse. Dokumentide kohaselt on panustatud sadu tuhandeid eurosid mängudele, millest kolm leidsid aset just Wimbledonis. Uurimisraport soovitas lähemalt edasi uurida 28 mängija tegevust, kuid seda ei tehtud.

Väidetavalt otsisid kihlveopettuste korraldajad lihtsat raha teenida tahtvaid tennisiste suurturniiride hotellides ning pakkusid mängude ära andmise eest kuni 50 000 dollarit.

Uurimine tuvastas, et ligikaudu 16 mängijat on kaotanud matši, kui nende vastu on tehtud kahtlaselt suuri panuseid, kuid võimudele on teada antud rohkem kui 70 mängijast, kelle tegevust siiski edasi pole uuritud.

Laiem uurimine käivitati pärast venelase Nikolai Davõdenko ja argentiinlase Martin Vassallo Arguello 2007. aasta matši Poolas Sopotis. Davõdenko võitis esimese seti 6:2, kaotas teise 3:6 ning jättis kolmandas setis vastase 2:1 juhtimisel mängu pooleli. Sel hetkel näitas üks maailma suurimaid kihlveokontoreid Betfair, et sellele mängule on tehtud panuseid 7,3 miljoni dollari ulatuses. Samas näiteks ühele teisele samal turniiril peetud kohtumisele pandi kokku 3 miljonit dollarit. Betfair keeldus võitjatele raha välja maksmisest, kuid kummagi mängija suhtes ühtegi süüdistust ei esitatud.

BBC ja BuzzFeed on kahtlusaluste nimed esitanud Ausa Tennise Ühingule (TIU) ning võib loota, et valemängurite karistamisele jõutakse seekord lähemale.

On põhjust arvata, et kokkuleppemänge korraldatakse tennises järjepidevalt edasi. Euroopa Sporditurvalisuse Assotsiatsioon, mis tegeleb juhtivate kihlveokontorite jaoks panuste jälgimisega, märkis 2015. aastal kahtlaseks ja edastas TIU-le üle 50 mängu.

Täna alanud Australian Openil osalevat kaheksa mängijat, kelle mängud on varasemalt kahtluse all olnud.