Victoria osariigi tervishoiuosakonna juhataja Brett Sutton soovitab turniiri korraldajatel läbi mõelda, millised nende variandid olema saavad, kui õhu kvaliteet lähipäevadel märgatavalt ei parane.

"Tennis Australia peab paika panema õhuvkaliteedi poliitika. Olen valmis neid igati abistama, aga ma ei saa nende eest otsustada, millised nende lävendid peaksid olema. See sõltub sellest, milline mõju on ruumi sulgemisel ja millised filtreerimissüsteemid neil alternatiividena kasutada on," ütles Sutton kolmapäeval ajakirjanikele.

"Kuid ma leian, et nad peavad läbi mõtlema kõik need lävendid, alates kehvast kuni ohtliku õhukvaliteedini, millised oleksid alternatiivid, mis kaitseksid võimalikult paljusid mängijaid."

Nii palju Australian Openi korraldajad täna siiski reageerisid, et keelasid mängijatel väljakule minna enne kella 13, kuigi kvalifikatsioonimängud pidid algama kell 11.

Kui mängitud oli kolm ja pool tundi, tabas võistluspaika äikesetorm - loodetakse, et see õhku pisut puhastas. Nädalavahetuseks oodatakse aga jälle suitsusemaid tingimusi, mis võib tähendada, et kvalifikatsiooniturniiriga ei saada sel nädalal veel ühele poole.

Abi loodeti saada kaheksast Melbourne Parki siseväljakust, kuid tuli välja, et seal on õhu kvaliteet veel hullem kui väljas. Ventilatsiooni kaudu pääseb suits ruumi, kuid sealt välja see enam ei lähe.

Austraalia tenniseliitu süüdistatakse käed rüpes istumises

Endine ATP (meeste tennise katuseorganisatsioon) asepresident Richard Ings kritiseeris ajalehes Melbourne Age Austraalia tenniseliidu ametnikke, kes mängijate turvalisusse praegusel ajal liiga kergekäeliselt suhtuvad.

"Kui vihmapiisk väljakule kukub, peetakse tingimusi liiga libedateks ning mängijad võetakse väljakult maha. Eile juhtunu oli korraldajatele tõeliseks õppetunniks," ütles ta, viidates sloveenlanna Dalila Jakupovici köhahoogudele, mis teda kvalifikatsioonmängu pooleli jätma sundisid.
Olime kõik üllatunud, et meil sellistes tingimustes mängida lasti. Paljud mängijad ütlesid soojenduse ajal, et neil on peavalud ja nad on uimased.
Sloveenia tennisist Danila Jakupovic

"Olime kõik üllatunud, et meil sellistes tingimustes mängida lasti. Paljud mängijad ütlesid soojenduse ajal, et neil on peavalud ja nad on uimased. Teised tüdrukud ütlesid, et nad kukkusid mängude ajal kokku ega tundnud end hästi. Neil olid ka valud rinnus - tingimused olid väga halvad," rääkis sloveenlanna päev pärast intsidenti.

Kriitilised on ka teised mängijad. Prantslane Nicolas Mahut, kes alustab kvalifikatsiooni homme, postitas endast Instagrami pildi, millel kannab kaitsemaski. "Esimeseks mänguks valmis!" teatas ta pildi kirjelduses irooniliselt.

Mahut' kaasmaalane Lucas Poille kirjutas Twitteris: "Selleks, et aru saada, et see on ohtlik, ei pea ootama ära kohutavat intsidenti. Kui Melbourne'i linn palub oma inimestel siseruumidesse jääda, uksed sulgeda ja loomadki sisse jätta, siis nad teevad seda põhjusega."

ATP mängijate nõukogusse kuuluv kanadalane Vasek Pospisil kutsus kolleege üles olukorrale reageerima. "Mängijate ühendus peab midagi ette võtma. See muutub juba absurdiks," ütles ta.