Muruväljakuturniirideks valmistuv Kaia Kanepi tähistab täna oma 28. sünnipäeva.

Kuidas see aasta pärast Kaiaga koostöö lõppemist on teie jaoks möödunud? Olete teinud koostööd venelannade Aleksandra Panova, Ksenia Pervaki ja Galina Voskobojevaga. Keda hetkel treenite?

Kuna endiselt ei ole olnud mul võimalust leida erialast tööd Eestis, siis olen olnud avatud pakkumistele piiri tagant. On olnud ääretult huvitav kogemuste kogumise aeg ning on olen saanud teha koostööd erinevate maailma esisaja tennisistidega. Hetkel on mul kokkulepe, et abistan seitsmel turniiril grusiinlannat Anna Tatišvilit (WTA 74.).

Miks teiesuguste kogemustega treener Eestis tööd ei leia?

Ennekõike tundub, et Eestis löögile pääsemiseks jääb mul puudu oskustest. Treeneripaberid seavad teatud piirid ning kuna Eesti Tennise Liit nõuab rangelt kutsekvalifikatsioonieksamit, siis ma olen vist ainuke treener Eestis ilma kvalifikatsioonita. Pole hullu! Käin oma rada ja proovin tenniseliiduga võimalikult vähe tegemist teha.

Milline tennisist Tatišvili on ning kas teie koostöö jätkub ka edaspidi?

Meie edasisest koostööst saab rääkida alles peale neid turniire. Siis otsustame, kuidas meie nägemused ja arusaamad ühtivad. Nagu ka paljudel muudel juhtudel, saavad kahjuks määravaks isad ja emad. Pean seda suureks probleemiks nii meil Eestis kui ka välismaal.
Kaiaga neid võrrelda pole mõtet, kuna füüsilised eeldused ja mängustiil on erinevad. Kaia on juba tipus, aga Anna alles sinna teel. Mõlemad on väga tublid, kui võrrelda töökust. Eks aeg näitab, mis saab ja kes Annat edasi treenima hakkab.

Kui palju te veel Kaiaga suhtlete? Tõenäoliselt Eestis olles päris mööda vaadata teineteisest ikkagi ei õnnestu.

Kusjuures õnnestub, kuna Kaial on kiire auto ja raske jalg ehk meie liikumiskiirused on väga erinevad (muigab - G.L.). Kahjuks me tõesti väga tihti ei kohtu.

Teie lahkumine Kanepi tiimist oli kõigile suureks üllatuseks. Viisite ta ju mitme suure võiduni ning teenisite peaaegu Eesti aasta treeneri tiitli. Miks koostöö siis ikkagi katkes?

Võib-olla said kaalukeeleks minu vähesed teadmised tennisest ja Kaia soov edasi liikuda. Võitjad loobuvad tihti erinevatest asjadest. Enamus inimesi loobub millestki väga tihti, aga kahjuks pole see alati õige otsus. Loobuda varakult väheproduktiivsetest treeningutest ja liikuda edasi mingi parema ja õigema suunas on edukate inimeste saladus...

Ma tean, et te tahate raamatut kirjutada.

Kui tennisega kunagi lõpetan, tahan just selle kaks aastat, mil olin Kaia treener, vormida kaante vahele raamatuks – kuidas kõik alguse sai ja lõppes ning mis, kes ja kuidas sinna vahepeale mahtusid. Kindlasti saab see olema põnev ja huvitav, aga kahjuks peab veel natuke ootama, kuna tegelen veel südamest tennisega.

Kuidas töötab teie hinnangul Kaia praegune tiim? Füsioterapeut Kristjan Prüüs ja treener Märten Tamla. Kas nii kõrgel tasemel oleks vaja kasutada ka välisspetsialisti abi nagu Kanepi oma karjääris on korduvalt teinud või ei ole sellel vahet?

Kaia Team ei ole ainult Kristjan ja Märten, sinna kuulub veel palju oma eriala spetsialiste tema lähiringkonnast. Pakun, et kui omal ajal oleks koos minuga lahkunud ka Kristjan Prüüs, siis Kaia täna tennist enam ei mängiks. Loodan südamest, et nad hindavad Kristjanit vääriliselt! Märten on vaieldamatult väga hea treener, aga enne peab ta ennast Kaia treenerina tõestama. Andkem neile aega. Kõrvaltvaatajana tundub neil kõik hetkel väga harmoonilises tasakaalus olevat ning liigub ilmselt paremuse poole. Arvan, et nad on tublid ja saavad ka ilma kõrvalise abita ilusti hakkama.

Kui tõenäoliseks peate veel enda koostöö jätkumist Kanepiga?

Kuna maailma esiviite pürgival Kaial on Team Kanepi hetkel ilusti komplekteeritud ja Kaia õnnelik, tundub see ebatõenäolisena, aga kunagi ei tea, mida tulevik toob.

Kaia pani maailma ja Eesti meedia endast rääkima taas Brüsseli turniiri võiduga. Millises vormis hindate teda praegu olevat ja mida võime temalt veel sel aastal oodata?

Kindlasti ei ole ma kõige õigem inimene Kaia hetkevormi hindama, aga kuna mul on olnud võimalus näha tema mänge nii Estorilis, Madridis kui Pariisis, siis tulemused on olnud kahtlemata väga head, aga õnneks on ka veel arenguruumi. Isiklikult loodan, et Kaia püsiks terve ja harjutaks hoolega, siis võib temalt oodata veel palju ilusaid mänge ja suurt edu. 

Fotomeenutus Kanepi ja Karjuse koostööst: