Tegemist oli sel aastal juba kümnenda mängijaga - antud juhul ITF-i edetabeli 1928. number Henry Atseye -, keda panustamisreeglite rikkumise eest karistatud on. Tennise Puhtuse Üksuse (Tennis Integrity Unit ehk TIU) aasta esimese kvartali raporti järgi on kahtlaseks kuulutatud juba 21 matši, millest 20 on toimunud ATP Challenger ja ITF World Tennis Tour sarjade võistlustel. Seda, et võitlus kihlveokuradiga on tulemuslik olnud, näitab kasvõi fakt, et nii väike pole antud number üheski kvartalis olnud alates 2015. aastast, mil vastav andmebaas esimest korda avalikuks tehti. TIU ise loodi 2008. aastal ning selles töötab tänasel päeval täiskohaga 17 inimest.

TIU kodulehel võib hiljutiste juhtumite nimekirjast leida ka 22-aastase Ukraina mängija Helen Ploskina (ITF-i edetabeli 821.), kellele määrati 28. mail eluaegne keeld koos 20 000-dollarilise trahviga. Mullu oktoobris tõmmati kriips peale kolmele Tai pukikohtunikule, kes 2017. aastal ITF Futures sarjas enda matšidele raha panid.

Viimases "Matšpalli" podcastis käis külas suurtel slämmidel joonekohtunikuna ning väiksematel turniiridel pukikohtunikuga töötav Kairi Karpa, kellega muu hulgas tulid jutuks ka kihlveopettused. Podcasti kaassaatejuht Riho Kallus teadis rääkida, et TIU arhiivides on vähemalt üks sissekanne ka Eestiga seotud.

Kahtlased tegelased Pärnus tribüünil

"See on ülikeeruline teema. Turniiri direktori seisukohast võin rääkida, et meile saadetakse ITF-ist (rahvusvahelisest tenniseliidust) nimekiri inimestest, kes ei tohiks justkui tenniseplatsi äärde tulla. See nimekiri läheb aina pikemaks ja pikemaks. Meil oli eelmisel aastal Pärnus juhus, kus tekkis kahtlus, et kaks noormeest istuvad telefonidega ja panustavad väljaku ääres. Teatasime sellest ametlikult Tennis Integrity Unitile, aga muud me teha ei saanudki. Noormehed istusid väljaku ääres edasi. Väga karm ja raske teema, millega võidelda on keeruline," nentis Kallus.

Kohtunik Kairi Karpa pole oma töös veel ühegi kihlveopetturiga kokku puutunud. Näiteks suurtel slämmidel on ettevaatusabinõuna joonekohtunike lepingus punkt, mis keelab turniiri ajal ajakirjandusega suhtlemast. Samuti saavad kohtunikud alles turniiripäevade hommikuti teada, millisele väljakule nad määratakse.

"Meie koodeksis on kirjas, et kui meie poole [kahtlaste ettepanekutega] pöördutakse, peame sellest teada andma. Õnneks pole mulle selliselt lähenetud. Ma loodan, et seda tulevikus ei juhtu ka," rääkis Karpa. "Ma ei ole olnud ka ühegi sellise tegevuse tunnistajaks. Meil on kohtunike portaalis olemas häbipost, mis minu puhul toimib hästi. Minu ainuke eesmärk selles töös on hoida eestlaste ja Eesti lippu kõrgel selle läbi, et ma olen turniiri ajal normaalne inimene, teen oma tööd hästi ja olen ka väljaspool väljakut hea sõber ja kolleeg. Ma ei tahaks iial oma nime sellest häbipostist leida. See oleks minu maailma lõpp ja piinlikkuse tipp!"

Kuula suure slämmi joonekohtuniku ja üldse tennisekohtunike tööst pikemalt "Matšpalli" podcastist!
1x
00:00