Tenniseringkondades on juba mitu nädalat teada olnud, et praegu maailma edetabelis 66. kohal asuv Kanepi küsib sel nädalal toimuva Euro-Aafrika I grupi turniiril osalemise eest raha. Püsivat sponsorlepingut nagu Eesti esireketil Anett Kontaveidil Tallinkiga Kanepil pole. Summa, mille maksmisest tenniseliit lõpuks keeldus, oli 100 000 eurot. Ajakirjandusele on Kanepi väitnud, et tegelik loobumise põhjus on viirushaigus, mis segas teda juba jaanuaris Australian Openil.

Kanepi osalemise korral olnuks meil head väljavaated võidelda Fed Cupil edasipääsu peale ehk koha eest Maailmaliiga play-off'is, kuid nüüd on Eesti eesmärgiks I gruppi püsimajäämine. Oma alagrupis mängitakse neljapäeval Portugaliga ja reedel ülitugeva Suurbritanniaga. Kui mõlemale kaotatakse, ootab laupäeval ees ellujäämismäng C-grupi viimasega ehk kas Horvaatia, Ungari, Sloveenia või Rootsiga.

"Mina sain reedel teada, et ta ei tule. Läbirääkimiste protsessist mina väga ei teadnudki, sest raha jagamine ei ole minu ülesanne. Minu töö on küsida, kas nad on valmis mängima. Kaia ütles mulle "jah", aga lisas, et ta ei tee seda tasuta," meenutas Tamla sündmusi, mis viisid selleni, et Kanepi küsis tenniseliidult Fed Cupi turniiril mängimise eest 100 000 eurot.

"Minu vastus oli talle, et see on normaalne, mingi summa tuleb küsida. Mul polnud aimugi, et jutt käib 50 000 või isegi 100 000 eurost. Mulle tunduvad need ühekordse ürituse eest kosmilised summad."
"Premier turniiril ehk 750 000-dollarilise auhinnarahaga võistlusel saab poolfinaali pääsu eest 39 000 dollarit miinus maksud. Küsida kahe-kolme mängu eest sada tuhat on minu jaoks kosmos."
Märten Tamla

Tamla sõnul on maailma tennises tavaline, et Fed Cupil või Davis Cupil oma riiki esindav tennisist mingi rahasumma saab, sest samal ajal oleks tal ju potentsiaalselt võimalus mängida mõnel suure auhinnarahaga turniiril.

"On tavaline, et raha küsitakse, aga sellised summad ühe ürituse eest kindlasti tavalised ei ole. Vähemalt mina pole kuulnud, et keegi selliseid summasid oleks saanud. Premier turniiril ehk 750 000-dollarilise auhinnarahaga võistlusel saab poolfinaali pääsu eest 39 000 dollarit miinus maksud. Küsida kahe-kolme mängu eest sada tuhat on minu jaoks kosmos," sõnas Tamla.

Eeldades, et Kanepi ka ise teab, et nii palju küsida pole kohane ja Eesti tingimustes mõistlik, siis miks ta asja nii kaugele üldse viis? Tamla ei usu, et kättemaksust, kuigi varem on meediast läbi käinud, et alaliit pole olnud nõus Kanepit treeneri tasustamisel abistama.

"Ei usu, et kättemaksust. Ei taha uskuda. Olen alati sportlasi toetanud ja nende poolel olnud. Võis ka olla, et ta ei tahtnud tegelikult mängida. Võib-olla oli tõesti haige ja sellepärast küsis sellist summat," pakkus Tamla välja versiooni, et 100 000 euro nimel oleks kunagine maailma 15. reket olnud nõus viiruse koha pealt silma kinni pigistama.

Samal ajal on Tamla pettunud, et Kanepi oma Austraaliast saadud haigusest ise talle ei rääkinud. "Olen pettunud eelkõige selles, et minu jaoks on asjad segased. Kaia ütles mulle, et ta on valmis mängima, kui saab rahaliselt kokkuleppele. Sattusin eile vaatama uudiseid, kus sellest pikalt räägiti. Tema enda tiimist tulevad niivõrd segased signaalid. Valdo Randpere (Kanepi mänedžer - toim) rääkis, et tal on nii paha olla, et ei tea, mida teha. Aga samal ajal teeb trenni. Need kaks asja ei käi minu meelest kokku," jätkas Tamla.

"Peale Australian Openi teist ringi ütles ta, et on sama heas vormis kui US Openi ajal, kuid pärast kolmanda ringi kaotust tuli järsku viiruse jutt. Kas juba siis läbirääkimised raha osas käisid, ma ei tea. Olen pettunud, et ta mulle nendest asjadest ei rääkinud. Mulle ütles ta, et on valmis koondist esindama, kui saab rahaliselt kokkuleppele. Haigusest minuga juttu ei olnud."

Valdo Randpere (TV3 "Seitsmestele uudistele"): "Seda, et Kaial on tervis vilets, võin tema lähedase sõbrana tõendada sellega, et olen temaga iga päev suhelnud. Omavahel öeldes, Kaia on tundnud ennast nii halvasti, et on juba kurtnud, et tal hakkab tahtmine üldse midagi teha ära kaduma."

Randpere treeneri palkamiseks raha küsimisest ja sellest keeldumisest: "See oli minu ettepanek tenniseliidule. Tenniseliit ütles mulle selle peale, et nad ei taha seda teha, sest Kaia ei ole väga usinalt käinud Fed Cupil Eestit esindamas. Pakkusin neile välja, et teeme sellise lepingu: teie toetate Kaia treeneri palkamist ja Kaia vastutasuks kohustub käima mängimas Fed Cupi turniiridel. Lepingut me arutasime ja sellest asja ei saanud."

Enn Pant, Eesti tenniseliidu president (TV3 "Seitsmestele uudistele"): "Olen Kaiat toetanud viimased 12 aastat kokku suurusjärgus 1,5 - 2 miljoni euroga ja nüüd on tulemus käes. Mingit VIP-piletite lunimist ei ole olnud. Sellest on igal aastal räägitud, et juhul, kui on võimalus, oleksin piletitest huvitatud. Konkreetsele lepingule on Kaia igal aastal allkirja andnud, sellel aastal see talle millegipärast ei sobinud."

Selgituseks Pandi kommentaarile: TV3 uudistest käis läbi Kanepi väide, nagu oleks Pant Tallinkiga aastatoetusest rääkides nõudnud vastutasuks suure slämmi turniiridele VIP-pileteid.