Tutvustame igal järgneval päeval esikümmet alt ülespoole ning kuulutame võitja välja 27. detsembril, kui ka Nokia kontserdimajas "Kristjanid" kätte jagatakse.

Neljapäeval tutvustasime toimetuse valikus kümnendale kohale platseerunud Kristjan Kangurit, eile oli fookuses 9. koha omanik U-21 võrkpallikoondis. Täna on meil hea meel heita pilk Kaia Kanepi aastale, keda meie sporditoimetus pidas hääletusel 8. koha vääriliseks.

Esmalt statistilised numbrid. Kaia Kanepi aasta 2013: 1 turniirivõit, auhinnarahasid 732 125 dollarit, 22 võitu ja 11 kaotust, aasta lõpuks WTA edetabeli 30. reket.

Kaia aasta esimeseks tipphetkeks oli karjääri neljas turniirivõit Brüsseli WTA turniirivõit vahetult enne Prantsusmaa lahtiseid meistrivõistlusi. Kanepi jäi löömatuks selliste tippude vastu nagu slovakitarid Dominika Cibulkova ja Jana Cepelova, ameeriklannad Varvara Lepchenko ja Jamie Hampton ning finaalis kukutas ta numbritega 6:2, 7:5 tol hetkel 34. reketi staatust omanud hiinlanna Shuai Pengi. Kanepi ise oli siis pika vigastuspausi järel langenud edetabelis 40. kohale.

Vaata, mida rääkis Kanepi Delfile Tere tennisekeskuses vahetult enne vigastuspausilt naasmist:

Kui Brüsseli turniirivõidule järgnenud suurel slämmil Pariisis piirdus Kanepi teise ringiga, siis kuu aega hiljem jõudis ta eneselegi üllatuseks Wilmbledoni veerandfinaali. Teel karjääri viiendasse suure slämmi veerandfinaali seljatas Kanepi britt Tara Moore'i, maailma seitsmenda reketi Angelique Kerberi, ameeriklanna Alison Riske ning Wimbledoni suuruselt teisel väljakul täismaja tribüünide ees kodupubliku soosiku Laura Robsoni. Viimast mängu, milles Kanepi jäi alla hilisemale finalistile Sabine Lisickile, kandis otsepildis üle nii ETV kui ka Delfi TV.

Kanepi uskumatule teekonnale (tuli ta ju Kerberi vastu teise seti kiires lõppmängus välja võimatuna näivast 1:5 kaotusseisust) oli kohapeal kaasa elamas ka Delfi ja EPL-i esindaja Gunnar Leheste: "Läksin sinna klausliga, et kui kukub välja Kaia, tulen koju ära ka mina. Olin iga päev valmis järgmiseks päevaks lennupiletit broneerima ning Kerberi mängus turniiri viiendal päeval panin isegi juba 1:5 seisul arvutikaane kinni, kuid siis juhtus midagi müstilist. Kanepi muutus hoobilt üheks populaarsemaiks naiseks selle ühe ruutkilomeetri peal ning kardetuimaks vastaseks nende lemmiklapsele Robsonile - pressikonverentsid kõige suuremas saalis, eksklusiivintervjuud BBC-le jne. Ja kui veel Lisicki Serena pakkima saatis... Sealt edasi tundus juba, et kõik on võimalik."

Kodumaale naastes andis Kanepi Tondi väliväljakute ees Eesti ajakirjanikele pressikonverentsi:

Aastat kokku võtva intervjuu tegi Eesti Päevaleht Kanepiga 21. septembri laupäeva lisasse LP. Pealkirjaga "Kaia Kanepi: arsti loa järgi saan kaks aastat mängida" lubas Kanepi veel niikaua suures mängus püsida, kui tervis peab. Ehk tohtrite soovitusel maksimaalselt kaks aastat.

Tollele intervjuule võttis Kanepi kaasa ka oma veel kutsikaeas koera. Vaata videot!