Viis aastat tagasi ütles Martina Navratilova, et Williams võinuks olla kõigi aegade suurim, kui poleks raisanud oma talenti motivatsioonipuuduse või tenniseväliste asjadega tegelemise tõttu. Tookord rääkis Navratilova seda minevikus ega aimanud, et veel pärast 30. sünnipäeva võidab Serena kuus slämmiturniiri ning edu võib veel praegugi mitu aastat jätkuda.
Williamsil on veel kolm esikohta puudu Steffi Grafi ja viis Margaret Courti tulemusest ning erinevalt neist kahest pole Williamsil ka Suurt Slämmi ehk nelja võitu samal aastal. Kuid fakt jääb faktiks, et magusaimas vanuses aastatel 2004–2008 võitis Serena vaid kolm slämmiturniiri. Sealt võinuks need puuduvad viis tiitlit vabalt võtta.

Püstoliga väljakule?

Antud loos palus ajakiri Tennis võrrelda maailma esireketit meie Kaia Kanepiga ja vaagida, millest jääb Eesti tipul puudu ning kas Serena alistamine on kunagi ka võimalik.
Treener Harri Neppi rääkis teema algatuseks vana loo. „1970ndate lõpus, kui Björn Borgi ülekaal oli väga suur, küsiti kümnelt muult maailma tippmängijalt, kuidas oleks võimalik rootslast võita. Osa mehi arutlesid, et võiks mängida nii või naamoodi, aga Ilie Nastase ütles konkreetselt: „Borgi saab võita ainult siis, kui lähen reketi asemel püstoliga väljakule.“ Sama võivad paljud praegused naismängijad, kaasa arvatud Kaia, öelda ka Serena kohta,“ leidis Neppi.

Neppi pole nõus, et Kanepi ja Williams on teatud mõttes – eelkõige võimsusele tuginev mäng – sarnased tennisistid: „Kõigepealt on Williams mäekõrguselt üle servi täpsuses, sest ta suunab palli paremini. Tagakäe poolelt on ta agressiivsem, ründab tulemuslikumalt. Kuid peamine on siiski füüsilised võimed. Serena on kiirem, tugevam ja vastupidavam. Eriti väljendub see liikumises, siin on kõik elemendid Williamsi kasuks. Kaia ei saa liikumise pealt lüües mugavat asendit sisse.“
Kokkuvõttes leidis Neppi, et kui Serenal on mängu võitmiseks erinevaid meetodeid, siis Kaial ainult tugev eeskäsi. „Julgeksin väita, et Kaia eeskäsi on isegi parem. Kuid Serenal on ka kaitsesse jäädes võidu šansse, Kaial mitte. Ka esimese servi protsent peab tal olema kõrge, muidu pole võimalusi,“ vaagis Neppi.

/Tervikuna saate artiklit lugeda äsja ilmunud ajakirjast Tennis/