"Alustame algusest. Mul oli jutuajamine Mati Alaveriga, kes ütles mulle, et on kontakt - kui tahad kiiremini hakata suusatama, siis Saksamaal on arst. Võtsin vastu otsuse, et jah, tahan saada abi veredopingu abil," kirjeldas Tammjärv.

"2016 suvel võtsime verd välja, Lahti MM-il ei toonud see erilist edu, sest olin haige. Rohkematel võistlustel oleme seda kasutanud, jälgi sellest ei jäänud. Samamoodi ka siin, kuid Saksa toll koostöös Austria politseiga korraldas suure operatsiooni. Meid jälgiti ja korraldati reid. Pärast seda, kui minu juures oli Saksa arsti kaastöötaja käinud, kes oli mulle minu vere sisse süstinud ettevalmistuses 15 km klassikasõiduks. Pärast seda olin 36 tundi vahi all, andsin ütlused, rääkisin neile oluliselt detailsemalt ja pikemalt, kuidas kõik toimus. Kuulsin, et Mark Schmidt rääkis samu asju ning et mina olen selle kõige väike lüli. Meie koostöö võimaldab meil pääseda koju, mitte siia jääda."

"Ei öeldud, milline karistus ees ootab. Minu jaoks on see vabanemine, et ma saan teiega rääkida nii, et käed ei värise. Hea, et see läbi sai, aga mul on muidugi väga raske."

"Mina, kes ma olen kolmandat aastat sellega seotud, siis oli vahepeal juba tugev tunne, et ma ei saa seda teha. Lootsin, et minu parematest tulemustest tekivad paremad võimalused Eesti suusatamisse ja saan siis ise kõrvale astuda."

Tammjärve sõnul rääkis ta Alaveriga enne pressikonverentsi ja ütles talle, et räägib kõik välja. Alaver vastanud selle peale, et ootab ajakirjanike kõnesid.

Tema sõnul on kogu sündmusega seotud ka Andreas Veerpalu ja tema isa Andrus Veerpalu, treener Anti Saarepuu sellest ei teadnud.

Tammjärv on rääkinud ka vanematega: "Rääkisin oma ema-isaga, ma ei osanud neile midagi öelda. Ütlesin, mis olukorras ma olen ja et nemad ei ole mind selliseks kasvatanud, see ei ole minu lastetuba. Ma ei kujuta ette. Ausamaid inimesi kui minu isa ja ema ma ei tea. See ei ole kindlasti nende peegelpilt, kes siin praegu istub."

Tammjärve sõnul liitus Andreas Veerpalu projektiga hiljem, aga mitte Kareli soovitusel. "Ta ilmselt ei ole valmis sellest rääkima. See, et me eraldi elasime, oli ette kavatsetud, et tiimikaaslased ei aimaks midagi, et oleks lihtsam toimetada. Mitmetel juhtudel kasutasin suuremaid või väiksemaid valesid, miks mul on vaja olla teises kohas. Loomulikult kahetsen kõike. Andrus Veerpalu roll minu puhul ei olnud suur. Alaveriga tuli see suhteliselt tihti jutuks, viimasel aastal vähemalt."

Tammjärv ütles, et Saksa arst "andis oma professionaalsusega kogu aeg märku, et see käibki nii, et pole varianti, et vahele jääda."

Tammjärv tõdes, et soovis nautida tippsportlase elu. "Ju mul oli mingi lootus, et kuna ma noorteklassides olin võistelnud koos nende sportlaste eest, kes võitude eest sõidavad, siis mõtlesin, et saan ka sellele tasemele."

Tammjärve sõnul käisid asjad suhteliselt kiiresti: vereloovutamised toimusid kevadsuvisel perioodil Saksamaal Frankfurdis ja Berliinis, kus asi käis libedalt: vahel isegi nii, et hommikul lennukiga sinna, veri panka ja õhtul lennukiga tagasi. "Elan üksi, mul polnud vaja palju kellelegi põhjendada. Alati sain logistika klappima."

Politsei võttis Tammjärve kinni hommikul maja ees pärast hommikujooksu.

  • Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu sai politsei kinni pidada 48 tundi. Sarnaselt eestlastele peeti kinni ka Kasahstani tipp Aleksei Poltoranin ning Austria suusatajad Max Hauke ja Dominik Baldauf, lisaks veel neli sakslasest arsti ja muul moel asjaga seotud isikut. Poltoranin, Hauke ja Baldauf tunnistasid politseile veredopingu kasutamist.
  • Politsei kahtlustab, et tegu on osaga suuremast rahvusvahelisest organiseeritud kuritegevuse võrgustikust.
  • Saksamaalt leiti ka illegaalne dopingulabor, millega vahistatud väidetavalt seotud olid.
  • Tammjärv ja Veerpalu elasid ülejäänud Eesti sportlastest eraldi hotellis.
  • Eile kuulati politsei poolt sportlased üle, kasutati eestikeelset tõlki.

Pressikonverents täispikkuses: