1981. aasta kevadel enne otsustavaid MK-sarja sõite valitses maailmas pingeline poliitiline olukord, sest lääneriigid olid otsustanud aasta tagasi toimunud Moskva olümpiamänge boikoteerida.

Boikott oli endiselt jõus, kui Zavjalov sõitis Holmenkolleni etapile, kus norralane Oddvar Bra suutis talt punkte tagasi võita. Kuna hooaja viimane etapp toimus juba nädala pärast Kanadas Whitehorse`s, lendas enamus koondisi kohe Oslost Alaskale, et suure ajavahega kohaneda. Zavjalov reisis samal ajal Moskvasse, et taotleda Kanada reisiks viisat. Jaatava vastuse sai suusakuulsus vaid paar päeva enne Whitehorse`i võistlust.

"Samal ajal öeldi mulle, et ma pean Kanadas kindlasti võitma. Ilma tiitlita mul kodumaad ei ole," meenutas Zavjalov.

Venelane jõudis kahe oma treeneriga võistluspaika päev enne otsustavat 15 km distantsi. Soome suusakuulsus Harri Kirvesniemi mäletab hästi, et Zavjalov saabus tõesti vaid päev enne võistlust: "See oli kahtlemata suur väljakutse. Ajavahe oli meeletu (Moskvaga 12 tundi - toim.) ja võistlusrajad olid väga rasked."

Zavjalovi olukord läks võistluspäeval veelgi keerulisemaks, sest ilm muutus järsku ning venelase suuskade määrimisega mindi täiesti alt. "15-20 minutit enne starti tuli päike välja ja säras täies hiilguses. Minu suusad ei pidanud üldse, kasutasin kõiki võimalikke suusastiile, et kuidagi hakkama saada," meenutas 63-aastane venelane ränka võitlust.

Zavjalov lõpetas tohutu katsumuse seitsmendana, tema lähim ohustaja Bra oli neljas, kuid ei suutnud MK-sarja punktivahet tagasi sõita. Venelane sai oma üldvõidust teada Kanada publiku reaktsioonist. "Kõndisin oma treeneri Boris Mihailovitšiga finišialas. Staadion oli hiirvaikne. See oli märk sellest, et Nõukogude Liit oli võitnud," naeris Zavjalov.

Venemaa suusasangari sõnul kodumaal tema triumfist eriti välja ei tehtud: "Ajalehes kirjutati sellest kaks rida. Sain 200 rubla preemiat."

Zavjalov, kes hetkel töötab Fischeri suusakompaniis, meenutab vanu aegu siiski hea tundega, sest koos olümpiavõitja Nikolai Zimjatoviga olid nad kodumaal spordiringkondades lausa ikooni staatuses, sest sõitsid kollakaspruuni Volgaga ja kandsid värvikirevaid Adidase dresse. Zavjalov võitis MK-sarja veel ka 1982/83 hooajal.

Aleksandr Zavjalovi koondisekaaslane Nikolai Zimjatov