31-aastane Johaug kerkis suurele pildile juba 2007. aastal, kus ta Jaapanis Sapporos toimunud MM-il 30 kilomeetri pikkusel ühisstardiga sõidus tuli üllatuslikult pronksile.

Norra suusatajat tabas esimene suurem tagasilöök 2009. aasta teises pooles, mil ta ootamatult vormi kaotas. Kõige raskem aeg jäi 2009. aasta lõppu ja 2010. aasta jaanuarikuusse, mille jooksul oli tema parimaks kohaks Oberhofi MK-etapi sprindis 15. koht.

Johaugi jaoks hakkasid tulemused paranema veebruaris toimunud Vancouveri taliolümpiamängudel, kus ta 15 km jälitussõidus tuli kuuendaks ja 4x5 km teatesõidus krooniti koos Norra koondisega olümpiavõitjaks.

"Mul oli raskusi MK-sarjas 30 parema sekka jõudmisega. Olin iseenda hale vari," meenutas Johaug väljaandele Dagbladet. "2009. aastal olin palju stressis, iga väike asi muutus minu jaoks kohe suureks. Puhtalt sportlikus plaanis oli see mu karjääri raskeim periood. Minu jaoks on väga oluline sportlik tase."

Johaugi sõnul sai talle saatuslikuks mononukleoosi haigestumine, millest ta sai aga teadlikuks hoopis hiljem. "Ma arvan, et mul oli mononukleoos tol sügisel, mis kõik rikkus. Mäletan mitmeid treeninguid, kus oli ülimalt raske olla."

"Pärast seda rasket aega andsin mõned vereproovid ning siis selguski, et mul on mononukleoos," avaldas norralanna. "Tolle perioodi vältel polnud mul sellest aga aimugi. Olin sel hooajal kuni Vancouveri olümpiani enda hale vari. Mu keha lihtsalt ei töötanud. Olen sellest ajast saadik muutunud nii vaimselt kui füüsiliselt tugevamaks."

Johaug rääkis ka teda puudutanud dopinguskandaalist. Mäletatavasti põrus Therese Johaug 2016. aastal dopingukontrollis anaboolse steroidiga. Norralanna ise põhjendas toona, et aine sattus tema organismi kreemist, mida ta kasutas päikesest põletatud huulte niisutamiseks. Johaug pidi lõpuks 18 kuud võistlustelt eemal olema.

"Kui tahan sellest midagi positiivset võtta, siis seda, et sain kaks aastat rahulikult treenida. See aeg pani mind rohkem kõige üle mõtlema. Mu keha sai kaks aastat treeningutel korralikult vatti."

Norra murdmaasuusataja on tänavust hooaega taas alustanud võimsalt, kui triumfeeris ülekaalukalt nii Ruka minituuril kui Lillehammer MK-etapil suusavahetusega sõidus ja koos Norra koondisega teatesõidus.

"Töötan iga päev selle nimel, et olla parim," tõdes Johaug. "Konkurentide kohta ma ei saa midagi parata. Inimesed peavad kõik ise endaga tööd tegema. Minu fookus on iga päev sellel, kuidas paremaks saada."