Taufatofua tegi Pyeongchangis kaasa vaid 15 km vabatehnikasõidus ning sai seal 114. koha. Olümpiapileti võitles ta endale välja väiksematel FIS-i võistlustel osalemisega.

Ajalehe Dagbladeti andmetel oli aga tema tulemusi kvalifikatsioonvõistlustel võltsitud.

"Bogotas pandi toime pettus," ütles FIS-i reeglite- ja kontrollikomitee esimees Karl-Heinz Lickert, viidates detsembri alguses Kolumbias Bogotas toimunud võistlusele.

Dagbladeti teatel oli tollel võistlusel, mis pealegi sõideti rullsuuskadel, seitse osalejat, kellest vaid kaks oskasid suusatada: brasiillane Paulo Santos ja tšiililane Yonathan Jesus Fernandez. Kuigi tasemevahe nende ja ülejäänud viie mehe vahel oli üüratu, märgiti protokolli, nagu oleks mahajäänute grupp kaotanud parematele vaid paari sekundiga. Tegelikult oli see vahe aga vähemalt 15 minutit.
Pita Taufatofua 15 km vabatehnikasõidu finišis.

Selliseid "kvalifikatsioonvõistlusi" korraldati Taufatofuale ja ta sõpradele veel kolm tükki. Kuna reeglid näevad ette, et FIS-i punkte tuleb koguda viielt võistluselt, sõitis Pita enne olümpiat veel Islandile, kus ta ametlikult olümpiale pääsu vormistaski.

Oluliselt tugevama tasemega sportlased, kes olümpiamängudelt eemale jäid, on FIS-ile tagantjärele kaevanud, et nende kvalifikatsioonisüsteem lonkab kahte jalga korraga. Näiteks läks ühel Türgi võistlusel ametlik ajavõtusüsteem väidetavalt rikki ning korraldajad fikseerisid tulemused käsitsi stopperiga. FIS-i murdmaasuusa juhid on türklased nüüd pihtide vahele võtnud, sest nendeni on jõudnud mobiiltelefoniga filmitud video, mis antud tulemused vägagi kahtluse alla seavad.

Pyeongchangi olümpia murdmaasuusavõistlustest võtsid osa rekordilised 65 riiki. Mainitud Bogota võistluse abiga selgitati viimased viis 15 km vabatehnikasõidule pääsejat.