Ei tasu unustada, et enne Johaugi oli rambivalguses Martin Johnsrud Sundby dopinguskandaal. Sundby sai astmaravimi salbutamooli lubatust rohkema kasutamise eest tänavu juulis kahekuulise võistluskeelu. Mehelt võeti 2015. aasta Tour de Ski tiitel ja 2014/2015 hooaja MK-sarja üldvõit. Kahekuulise keeluga karistati esialgu ka Johaugi, kelle septembrikuisest dopinguproovist leiti keelatud ainet klostebooli.

"See mõjub kogu spordialale. See mõjutab kõiki murdmaasuusatajaid, ole sa tippsportlane või seitsme-kaheksa aastane harrastaja oma eeskujudega, see mõjutab kahjuks ka neid. Aga sellises seisus me oleme ning nüüd on vaja usaldus selle spordi vastu taastada. Küsimus on selles, kui kaua see aega võtab," rääkis Northug ajalehele VG.

Northug viibib Põhja-Itaalias Van Senalesis mäestikulaagris, treenides 3000 meetri kõrgusel kõrvuti kaasmaalaste, rootslaste, soomlaste ja venelastega.

Oled sa mõelnud, et see võiks kunagi sinuga juhtuda? "Jah, kõik mõtlevad ju nii. See võib juhtuda meie kõigiga. Ning see on hirmutav. Seega on see nagu äratuskell. See on vägagi silmiavav."

2017. aasta Lahti maailmameistrivõistlused ja kogu hooaeg tuleb Northugi sõnul tavapärasest erilisem. Temal on Lahtis kaitsta neli MM-tiitlit, kuid kuidas publik suusatajaid kohtleb ja sportlased omavahel läbi saama hakkavad, on suur küsimärk.

"See on garanteeritud (et hooaeg tuleb teistsugune). Juhtunu mõjutab kogu spordiala, millega me tegeleme. See mõjutab ka publikut, kes võistluspaikadesse reisib. Reaktsioonid saavad olema huvitavad. Me ei tea, kuidas kõik välja kukub. Reisime avaetapile Soome kinidlasti teistsuguse tundega kui varem. Vähemalt minu puhul on see nii."