Möödunud nädalavahetusel sõidetud hooaja teisel etapil Kuusamos tegid eestlastest tublima etteaste sprinterid, kellest parimana sai Timo Simonlatser klassikasprindis 12. koha. 10 km vabatehnikasõidu ja eile peetud 15 km klassikatehnikas jälitussõiduga Mae sõnul päris rahule ei saa jääda, kuna kaotusminuteid esimestele kogunes liiga palju - laupäeval 61. koha saanud Aivar Rehemaal 1.50,1, pühapäeval 1.41,1 (47. koht), Karel Tammjärvel vastavalt 1.45,4 (58. koht) ja 1.39,6 (45. koht).

Kas Eesti meeste etteastega Kuusamo MK-etapil võib rahule jääda?
Ütleksin, et päevad olid erinevad. Reedel oli kindlasti kogu võistkonna esinemine hea, kui nüüd Aivari sprindisõit välja jätta. Peeter (Peeter Kümmel), Kein (Kein Einaste) ja Timo (Timo Simonlatser) sõitsid oma taseme välja. Timo sõitis lausa väga hästi, Peeter hästi. Vaid Keini veerandfinaal ei läinud ootuste kohaselt. Sprindi kannaksin ma küll plusspoolele.

Aga distantsisõitudel jäime punktideta. Mis sellest arvata?
Jah, 10 kilomeetri uisudistantsil (laupäeval) olid vähemalt minul küll ootused natuke suuremad. Kui võtta aga aluseks, millisel tasemel mehed siiani on sõitnud, siis punktidele jõudmine eeldab väga head õnnestumist. Paraku esineti oma keskmisel tasemel või natuke alla selle. Sportlasena vaatan ise just ajalist kaotust parimatele. 10 kilomeetri peal kogunes seda natuke palju. Samas tausta teades, kuidas keegi on valmistunud...Norra ja Kanada võistkonnad tulid just mägedest alla ja nende töövõime on selgelt parem, kui meestel, kes valmistusid lauskmaa peal. Publik seda ilmselt ei tea, aga norrakad tulid novembri alguses alles keskmäelaagrist. Meie laome sellist baasi tavaliselt enne tiitlivõistlusi, nemad tahavad selle nüüd maksimaalselt ära kasutada. Sealt ka ootuspärasest suuremad vahed.

Milliseid järeldusi saab meie suusatajate tulemuste pealt teha edaspidisele hooajale? Kuidas see kulgema hakkab?
Kindel on see, et kui selle nädala lõpus lähevad ka meie sportlased mägedesse, hakkab see vahe kindlasti vähenema. Arvan, et jaanuaris on juba lootust teistega oluliselt võrdsemalt sõita. Hooaja edenedes need vahekorrad kindlasti muutuvad. Teisalt on mehed olnud viis nädalat Soomes laagris. Nad tulid suhteliselt kerge reljeefi pealt Kuusamo väga korralikule ja raskele rajale. Lumepuuduse tõttu polnud meie omadel võimalik sellisel maastikul ennast ette valmistada.

Millisele perioodile ennustate kaotusminutite vähenemist?
Detsembri teisest poolest võiks hakata juba vahe võrdustuma. Tour de Skil ning jaanuaris juba kindlasti. Siis, kui meie poisid juba piisavalt mäestikulaagris on olnud, peaks seis oluliselt paranema.

Mis kohtadele oleks meie esinumber Aivar Rehemaa võimeline näiteks Tour de Skil sõitma?
Kui ta terve püsib...Oma parimal Tour de Skil lõpetas ta üldkokkuvõttes 20 hulgas. Samatasemeline sõit oleks juba okei, teadamata veel, kui palju mehi lõpuni sõidab. Eelmisel aastal oli finišeerijaid üsna vähe. Aga ma näen, et Tammjärv ja Rehemaa võiksid olla universiaalid, kes võiksid hästi hakkama saada nii uisu-, klassika- kui ka ühisstardidega.

Mis tunne teil endal oli üle pika aja tippsuusatamist raja kõrvalt vaadata?
Täiesti okei. Soovi numbrit selga tõmmata ei tekkinud. Liiga värskelt on veel kõik meeles. Üks asi on soov võistelda, aga mida see võistlemine endaga kaasa toob ja milline peab olema sportlik vorm, on teine asi. Kiusatust küll ei tekkinud.

Käisite Kuusamo MK-etapi korraldusliku poolega tutvumas. Mida kõrva taha panite?
Sai FIS-i tehnilise delegaadiga, kes Otepääle tuleb ning ka muude inimestega kohtutud. Ning käidud kohtades, kuhu sportlasena pole sattunud. Võistluskeskused, töö võistluste organiseerimisel, võistkondade koosolekud ja staadionite ülesehitused...Seda poolt sai päris palju käia ja vaadata. Mõned mõtted ja asjad kindlasti meelde jäid, mida oma inimestega arutada.